Начин на приготвяне
Разбивам маята в хладкото мляко с щипка захар и малко брашно и я оставям за 20 минути да шупне. Пресявам брашно и добавям разбитите яйца (като си оставям един жълтък за намазване), захарта, солта и маслото.
Добавям вече готовата мая с млякото, ванилиите и лимоновата кора. Замесвам меко тесто като, ако лепне, слагам още олио при месенето.
Оставям на топло, намазвам го с олио (ако не го намажете с олио, ще хване коричка отгоре, което е нежелан ефект) и изчакваме да удвои обема си. След това го премесвам отново и разделям на 3 или 4 части.
Разточвам всяка кора с дебелина около 0.5 см. На всяка кора редя локум, шоколад и стафиди (може и на отделните кори да редите само един вид плънка), завивам на руло и оплитам.
Вече подготвен и оплетен, оставям козунака да втаса, след което мажа с жълтък, разбит с 3 с.л. прясно мляко. Поръсвам се с кристална захар. Пека в незагрята фурна на 150-160 градуса за около 25 минути.