Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с течен шоколад, стафиди и локум

Козунак с течен шоколад, стафиди и локум

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575563331
Козунак с течен шоколад, стафиди и локум
Снимка: Диана Андрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Ако сте от хората, които искат винаги най-доброто, тогава този Козунак с течен шоколад, стафиди и локум е точно за вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче
  • яйца - 7 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • сол - щипка
  • масло - 125 г (със стайна температура)
  • ванилия - 5 бр.
  • лимонова кора - настъргана кора от един лимон
  • за плънка
  • стафиди
  • течен шоколад
  • локум - цветен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбивам маята в хладкото мляко с щипка захар и малко брашно и я оставям за 20 минути да шупне. Пресявам брашно и добавям разбитите яйца (като си оставям един жълтък за намазване), захарта, солта и маслото.

Добавям вече готовата мая с млякото, ванилиите и лимоновата кора. Замесвам меко тесто като, ако лепне, слагам още олио при месенето.

Оставям на топло, намазвам го с олио (ако не го намажете с олио, ще хване коричка отгоре, което е нежелан ефект) и изчакваме да удвои обема си. След това го премесвам отново и разделям на 3 или 4 части.

Разточвам всяка кора с дебелина около 0.5 см. На всяка кора редя локум, шоколад и стафиди (може и на отделните кори да редите само един вид плънка), завивам на руло и оплитам.

Вече подготвен и оплетен, оставям козунака да втаса, след което мажа с жълтък, разбит с 3 с.л. прясно мляко. Поръсвам се с кристална захар. Пека в незагрята фурна на 150-160 градуса за около 25 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: