Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с шоколад и бадеми

Козунак с шоколад и бадеми

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7528k2k5
Козунак с шоколад и бадеми
Снимка: Сия Рибагина
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Отсега потриваме доволно ръце колко много козунаци ще изядем покрай репетициите за Великденските празници"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • захар - 220 г
  • яйца - 6 бр.
  • масло - 200 г
  • прясно мляко - 270 мл
  • мая - 42 г
  • ром - 1 с.л (коняк)
  • лимони - 1 бр.
  • ванилия - 2 пакетчета
  • за намазване
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - на вкус
  • за плънката
  • шоколад - 2 бр.
  • бадеми - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размийте маята с хладко прясно мляко, добавете малко захар и 1 с.л брашно. Разбъркайте и оставете за 15 мин. на топло да шупне.

Пресейте брашното два-три пъти. Направете кладенче в него и сложете щипка сол, ванилията, настъргана кора от лимона и изцедения му сок.

Яйцата разбийте със захарта, колкото да се разтвори, но не трябва да стават на крем.

Сложете към тях лъжица ром ли коняк и ги прибавете в кладенчето.

Започнете да омесвате с ръце, като добавяте по малко и от маята. Месете до пълното и поемане.

Разтопете маслото и го добавете на части към тестото, докато го месите, като е добре да го ударите 100 пъти в масата и разтегляте с ръце. Тестото трябва да поеме всичкото масло и накрая да получите гладка и еластична топка.

Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса и удвои (утрои) обема си.

Начупете шоколада на парчета, а бадемите разрежете на ситно, може да използвате и филирани бадеми.

Готовото тесто разделете на две еднакви части - за два козунака.

Разточете едната част на правоъгълник и поръсете с бадеми и парчета шоколад.

Навийте на руло и сложете в намазана с масло форма за кекс.

С другата част процедирайте по същия начин.

Оставете формите на топло да втаса тестото отново за час, след което с домакинска ножица направете няколко леки странични разрези по тестото с разстояние един от друг, намажете с разбит белтък и поръсете с бадеми и кристална захар.

Печете козунаците на 160 градуса до златисто около час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мария Георгиева
Мария Георгиева
Чудесно изглежда козунака! Любимо съчетание с шоколад и бадеми.
18.04.2016 11:20
marcheva14
marcheva14
Чудесна класическа рецепта за козунак с плънка от шоколад. Добро изпълнение.
Почти същата ползвам, но при мен маслото е 250 г, прясното мляко -250 г, захарта също и яйцата са ми 5 бр-L. Маята ми е суха - френска и съм много доволна от нея, на 1 кг брашно - 11 г суха мая. Плънката ми е друга, но е много добра с маково семе, разбит на сняг белтък, какао, орехи. Влажна стои в тестото, което е и идеята.
16.04.2016 23:43
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
Страхотен е ,много ме изкушава ,браво Сия !
16.04.2016 18:10