Начин на приготвяне
Размийте маята с хладко прясно мляко, добавете малко захар и 1 с.л брашно. Разбъркайте и оставете за 15 мин. на топло да шупне.
Пресейте брашното два-три пъти. Направете кладенче в него и сложете щипка сол, ванилията, настъргана кора от лимона и изцедения му сок.
Яйцата разбийте със захарта, колкото да се разтвори, но не трябва да стават на крем.
Сложете към тях лъжица ром ли коняк и ги прибавете в кладенчето.
Започнете да омесвате с ръце, като добавяте по малко и от маята. Месете до пълното и поемане.
Разтопете маслото и го добавете на части към тестото, докато го месите, като е добре да го ударите 100 пъти в масата и разтегляте с ръце. Тестото трябва да поеме всичкото масло и накрая да получите гладка и еластична топка.
Покрийте с чиста кърпа и оставете на топло да втаса и удвои (утрои) обема си.
Начупете шоколада на парчета, а бадемите разрежете на ситно, може да използвате и филирани бадеми.
Готовото тесто разделете на две еднакви части - за два козунака.
Разточете едната част на правоъгълник и поръсете с бадеми и парчета шоколад.
Навийте на руло и сложете в намазана с масло форма за кекс.
С другата част процедирайте по същия начин.
Оставете формите на топло да втаса тестото отново за час, след което с домакинска ножица направете няколко леки странични разрези по тестото с разстояние един от друг, намажете с разбит белтък и поръсете с бадеми и кристална захар.
Печете козунаците на 160 градуса до златисто около час.
Коментари
Почти същата ползвам, но при мен маслото е 250 г, прясното мляко -250 г, захарта също и яйцата са ми 5 бр-L. Маята ми е суха - френска и съм много доволна от нея, на 1 кг брашно - 11 г суха мая. Плънката ми е друга, но е много добра с маково семе, разбит на сняг белтък, какао, орехи. Влажна стои в тестото, което е и идеята.