Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова торта»Френска селска торта с шоколад

Френска селска торта с шоколад

AneliaStefanovaAneliaStefanova
Иноватор
2692k7725
Френска селска торта с шоколад3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
16

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 1 бр.
  • кристална захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • хлебна сода - 2 ч.л.
  • масло - 50 г
  • брашно - 600 - 700 г
  • мед - 2 с.л
  • За крема
  • заквасена сметана - 1200 г
  • захар - 12 с.л.
  • орехи - 300 г
  • За украса
  • млечен шоколад - 100 г
  • бял шоколад - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцето, захарта, содата, млякото, маслото и меда се слагат в голяма тенджера на средно силен котлон и се варят 15 мин. при непрекъснато бъркане, докато сместа придобие карамелен цвят.

Сваля се от котлона, охлажда се за кратко и лъжица по лъжица се добавя брашното. Количеството брашно е приблизително, целта е да се замеси меко тесто.

Тестото се разделя на 5-6 равни топки и се разточва на тънка кора с диаметър 24 см.

Всеки блат се пече около 7 минути на 180 градуса в тава застлана с хартия за печене.

Когато блатовете се изпекат се оставят настрана, за да се охладят и се приготвя кремът.

Заквасената сметана и захарта се разбиват с миксер, докато се получи еднородна смес.

Реди се един блат намазва се с крема, втори блат, пак крем и най-отгоре се завършва с крем.

Между два от блатовете се поръсва със смлени орехи, като се оставят орехи и за украса на тортата.

Върху един от блатовете се поръсва с половината настърган бял шоколад.

Кафявият шоколад се разтопява на водна баня към него се добавят 2 суп.л. прясно мляко и глазурата се излива по външният ръб на тортата.

Най-отгоре медената торта се поръсва с останалите смлени орехи.

Остатъкът от белия шоколад се разтопява и върху хартия за печене се оформят фигури, които се охлаждат за 1 час в хладилник.

След като стегнат се отлепят от хартията и тортата се декорира с готовите шоколадови фигурки.

Тортата трябва да престои 24 часа в хладилник, за да се напоят добре блатовете.

Френската селска торта с шоколад е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: