Начин на приготвяне
Яйцата и млякото трябва да са на стайна температура, а маслото трябва да е омекнало. Разбивате с помощта на миксер маслото, захарта и яйцето, добавяте прясното мляко, а след това и меда до получаването на еднородна смес.
След това изсипвате сместа в съд, препоръчително с незалепващо покритие, и я слагате на котлона да кипне. Сместа трябва да поври на тих огън около 10 минути при непрекъснато бъркане, като за това време тя трябва се посгъсти и придобие леко златист карамелен цвят.
Към леко охладената смес добавяте брашното, пресято с бакпулвера и замесвате еластично тесто, което разделяте на 5 топки.
Тестото може да се меси още докато е топло. Разточвате всяка топка на тънък кръгъл блат. Дори блатът да няма съвършена форма, може да го оформите веднага след като се изпече.
Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5-6 минути в застлана с хартия за печене тава.
След като извадите блата от фурната, докато още е топъл, го изрязвате в кръгла форма с помощта самата ринг форма, в която ще правите тортата или с помощта на чиния и остър нож.
Така блатовете ще бъде еднакви, а готовата торта - добре оформена. Блатът трябва да се изреже и оформи, докато е съвсем топъл, защото когато изстине става твърд и чуплив и тогава е доста по-трудно.
По същия начин разточвате, изпичате и оформяте всички блатове, след което ги оставяте да изстинат добре.
Кремът за френската селска торта приготвяте като разбиете добре с миксер заквасената сметана и захарта(по желание може да се добавят и 2 ванилии към крема).
Сглобявате тортата като върху блата слагате от крема, след което напръсквате с 2-3 чаени лъжици от сладкото от къпини и малко от смлените орехи.
Повтаряте процедурата, докато блатовете и крема свършат, като последният ред е задължително със сметана. Отгоре поръсвате тортата обилно със смлените орехи и оставяте в хладилника за 3-4 часа, за да могат блатовете да се напоят добре с крема и сладкото.
Най-добре е ореховата торта да престои 24 часа. Преди сервиране освободете внимателно от ринга и отново поръсете с орехи.
Коментари