Начин на приготвяне
Яйцето, захарта, содата, млякото, маслото и меда се слагат в голяма тенджера на средно силен котлон и се варят 15 мин. при непрекъснато бъркане, докато сместа придобие карамелен цвят.
Сваля се от котлона, охлажда се за кратко и лъжица по лъжица се добавя брашното. Количеството брашно е приблизително, целта е да се замеси меко тесто.
Тестото се разделя на 5-6 равни топки и се разточва на тънка кора с диаметър 24 см.
Всеки блат се пече около 7 минути на 180 градуса в тава застлана с хартия за печене.
Когато блатовете се изпекат се оставят настрана, за да се охладят и се приготвя кремът.
Заквасената сметана и захарта се разбиват с миксер, докато се получи еднородна смес.
Реди се един блат намазва се с крема, втори блат, пак крем и най-отгоре се завършва с крем.
Между два от блатовете се поръсва със смлени орехи, като се оставят орехи и за украса на тортата.
Върху един от блатовете се поръсва с половината настърган бял шоколад.
Кафявият шоколад се разтопява на водна баня към него се добавят 2 суп.л. прясно мляко и глазурата се излива по външният ръб на тортата.
Най-отгоре медената торта се поръсва с останалите смлени орехи.
Остатъкът от белия шоколад се разтопява и върху хартия за печене се оформят фигури, които се охлаждат за 1 час в хладилник.
След като стегнат се отлепят от хартията и тортата се декорира с готовите шоколадови фигурки.
Тортата трябва да престои 24 часа в хладилник, за да се напоят добре блатовете.
Френската селска торта с шоколад е готова.