Начин на приготвяне
Маята се размива в прясното мляко, което предварително се затопля леко. Размитата мая се смесва с 4 чаши брашно и се замесва тесто. Добавя се солта и се разбърква.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци и жълтъците се разбиват със захарта до бяло. Жълтъците със захарта се добавят към тестото. Добавя се омекналото на стайна температура масло. Белтъците се разбиват на сняг и се добавят внимателно в тестото. Разбърква се и се поръсва отгоре с малко брашно.
Покрива се с кърпа и се оставя за 8 часа на стайна температура. След това се добавя останалото брашно и ванилията и се меси, докато не започне да се отделя от стените на съда или от ръцете. Тестото отново се покрива и се оставя на топло за 2 часа.
Добавят се стафидите, разбърква се добре и тестото се разпределя във форми, постлани с хартия за печене, като се запълва около половината от височината на всяка форма. Оставя се на топло, докато се надигне до 3/4 от височината на формата.
Пече се 60 минути на 180 градуса. за да не изгори, се покрива с фолио веднага, щом горната част започне да порозовява. Готовият кулич се вади и се оставя върху мокра кърпа. Съхранява се дълго време мек, ако се сложи в тенджера с капак.