Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Солена палачинкова торта с моркови

Солена палачинкова торта с моркови

Солена палачинкова торта с моркови
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Солена палачинкова торта с моркови, от която искаме по-голямо парче, моля"

Необходими Продукти

  • За палачинките
  • моркови - 2 - 3 бр. средно големи
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 7 - 8 с.л. или 1 к.ч.
  • сода за хляб - ½ ч.л. равна
  • пшенично брашно - 3 с.л.
  • типово брашно - 3 с.л.
  • царевично брашно - 2 с.л.
  • пресен лук - 7 - 8 перца
  • шарлан - 1 ч.л. + за пърженето
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.
  • куркума - 1 к.л.
  • мадраско къри - 1 - 2 щипки
  • джинджифил на прах - 1 щипка
  • черен пипер - ½ равна к.л.
  • кафява захар - ½ ч.л.
  • босилек - 2 - 3 щипки, сушен
  • невен - свежи цветчета, за декорация
  • За зелената заливка
  • зелена салата - 5 листа
  • спанак - 5 листа
  • манголд - 5 малки листа
  • кисело мляко - 1 - 2 с.л.
  • краве сирене - 1 с.л. натрошено
  • хималайска сол - 2 - 3 щипки на вкус
  • кафява захар - 2 - 3 щипки
  • черен пипер - 1 - 2 щипки смлян
  • оцет балсамико - ½ ч.л., бяла подправка
  • шарлан - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сместа за морковените палачинки приготвяме в дълбока купа. Първо сипваме яйцето, добавяме 1 к.ч. кисело мляко, предварително разбъркано с половин чаена лъжица сода.

Прибавяме настърганите на ситно ренде 2-3 бр. моркови (средно големи), както и нарязания на ситно пресен лук – около 1 шепа.

Разбърквайки с телена бъркалка добавяме брашното постепенно, микс от 3 вида брашна – 3 с.л. пшенично, 3 с.л. типово и 2 с.л. царевично (общо около половин чаена чаша). Сипваме 1 ч.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и всичките подправки наведнъж – 1 равна ч.л. хималайска сол, половин ч.л. кафява кристална захар, 1 к.л. куркума, 1-2 щипки Мадраско къри, 1 щипка джинджифил на прах, 2-3 щипки сушен и стрит босилек и ½ равна к.л. смлян черен пипер.

Старателно разбъркваме сместа в купата, докато се загрява мазнината в тигана. С малък черпак сипваме ¼ от сместа и леко разстиламе пухкавата малка палачинка в тигана.

Оставяме да се пържи около 2 минути, и когато се появят мехурчета / точици на повърхността е време да я обърнем и изпържим от другата страна до тъмно златист меден загар. От палачинковата смес се получават 4 еднакви палачинки, които поставяме една върху друга – морковена торта от 4 палачинкови блата.

Спаначената млечна заливка блендираме с нутрибулет, като за целта сипваме съставките една след друга в малката кана на уреда: по 5 пресни листа от спанак, манголд и зелена къдрава салата.

Добавяме 1-2 с.л. кисело мляко, 1 с.л. натрошено краве сирене и подправяме с по 2-3 щипки хималайска сол кафява кристална захар – на вкус, 1-2 щипки смлян черен пипер, половин лъжичка оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и 1 ч.л. шарлан. Смиламе съставките около 1 минутка с почивки - до нежна, гладка еднородна консистенция.

С нея отгоре заливаме солената торта от различни страни или намазваме блатовете – по желание. Поръсваме със ситно нарязан пресен лук и украсяваме със свежи цветове невен.

Чудно вкусна солена палачинкова торта с моркови, подходяща за брънч, бърза почерпка за гости, парти изненада или пикник!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: