Начин на приготвяне
Първо се приготвят палачинките. Необходими са ни около 10 броя. В купа счупете яйцата, леко разбийте с телена бъркалка, прибавете млякото, газираната вода, солта и отново разбийте с бъркалката.
После добавете пресятото брашно постепенно до получаване на еднородна смес с гъстота на боза.
Загрейте на котлона тиган за палачинки и намазнете. Използвах тиган с диаметър 22 см.
С помощра на черпак изсипете от палачинковата смес, като с въртеливо движение разклащате тигана, така че сместа да се разтели равномерно по дъното. Когато палачинката е готова от едната страна, обърнете и изпечете и от другата страна. Изпечете по същия начин и останалите. Умишлено правя една по-плътна дебела/палачинка, като нея използвам за основа на палачинковата торта.
Сварете пилешкото месо в подсолена вода с няколко зрънца бахар до готовност. Охладете, накъсайте или нарежете с нож.
Нарежете киселите краставички и грилованите маслини на дребни парченца.
Сладката царевица отцедете.
Яйцата сварете, охладете и рендосайте. Кашкавала също настържете на ренде.
Пригответе майонезения сос, като разбъркате майонезата с киселото мляко, лимоновия сок, горчицата и пипера.
Пригответе и соса със сметана и сирене. Намачкайте сиренето и разбъркайте със сметаната, горчицата и пипера.
Сглобете солената торта, като на дъното на плато поставите плътната /дебелата палачинка. Намажете със соса от майонеза. Поръсете с настърган кашкавал и част от яйцата.
Втората палачинка се намазва с майонезена смес и с намазаното надолу се обръща върху първата. Отгоре също се намазва с майонезена смес и върху нея се разпределя половината от свареното пилешко месо. Третата палачинка се намазва с майонезен сос и се захлупва върху втората. Отгоре се намазва със сместа от сметана и сирене, разпределят се краставички и маслини. Захлупва се с намазана палачинка със смес от сирене и сметана.
Следва майонезен сос, царевица и яйца, палачинка с майонезен сос и после отново се повтарят продуктите и редът.
Палачинка, сос, пилешко, сос, палачинка, сметанов сос, краставички и маслини, палачинка, майонезен сос и така редувате до изчерпване на продуктите и палачинките.
Измажете палачинковата торта от всички страни с майонезения сос .
Украсява се пожелание.
Аз декорирах с чери домати и царевица във форма на цветя, облепих с тънки слайсове прясна краставица. Завърших с настърган кашкавал и магданоз за свежест.
Приберете в хладилник за няколко часа, най-добре за една нощ.
Тази торта търпи вариации и можете да изключвате едни продукти и да включвате други. Условието е продуктите да си подхождат. В много от рецептите за палачинкови торти се използва лютеница, но не е за препоръчване. Вкусът на лютеницата ще доминира и не подхожда на останалите продукти.
Охладената солена палачинкова торта разрежете с остър нож и поднесете като предястие или ордьовър .
Вижте също с какво да заменим яйцата в палачинките и се научете да обръщате палачинки.