Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пухкав хляб с прясна мая

Пухкав хляб с прясна мая

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6701
Пухкав хляб с прясна мая
Снимка: Ася Заевска
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
175 мин.
Порции
6
"Вижте как да си приготвите най-пухкавия и вкусен хляб с прясна мая"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г
  • вода - 300 мл
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошете маята в топлата вода. Добавете захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете на топло за 10-тина мин.

Пресейте 450 г от брашното в купа. Прибавете солта, 3 с.л. олио и шупналата мая. Разбъркайте с лъжица.

Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Покрийте купата със свежо фолио и оставете на топло за 30 мин.

Разбъркайте тестото и го оставете за още 30 мин.

Прехвърлете върху добре набрашнен плот (използвайте останалите 200 г брашно) и с мазни ръце замесете меко тесто. Разделете го на 2 части, а тях оформете на 2 хляба.

Прехвърлете в правоъгълна тава покрита с хартия за печене. По желание направете разрези.

Поръсете с брашно и оставете да втасат за още 30 мин.

Печете в предварително загрята на 250 градуса фурна за 10 мин. и още 15 мин. на 220 градуса.

Пухкавият хляб с прясна мая е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: