Начин на приготвяне
Загрейте леко прясното мляко и го сипете в дълбок съд. Добавете супена лъжица захар и супена лъжица брашно. Натрошете кубче жива мая и размесете с пръсти.
Покрийте съда с кърпа и оставете настрана маята да втаса за 10-15 минути.
През това време разбийте яйцата със захарта. Отделете семенцата на шушулката ванилия и прибавете в сместа. Настържете кората на два лимона на фино ренде и добавете и нея към яйцата.
Сипете яйчената смес в купата с маята и разбъркайте. Разтопете маслото и олиото в касерола, охладете леко мазнината и я добавете към сместа за козунаците.
Сипете чаена лъжичка сол в брашното и започнете да го добавяте поетапно към мократа смес. Замесете меко тесто, покрийте купата с кърпа и оставете да втаса на топло за около час.
Накиснете сушени вишни или други плодове в коняк. Разделете втасалото тесто на две равни части.
Оформете едната част на плитка, като добавите ароматните сушени плодове в коняк, а другата част на руло с шипков мармалад и начукани орехи.
Поставете оформените козунаци в тавички, намажете с разбито яйце, поръсете със захар и украсете с белени бадеми и цели орехови ядки. Покрийте с кърпа и оставете козунаците да втасат повторно за още час.
Когато удвоят обема си, прехвърлете козунаците в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за 40-45 минути в зависимост от формата и големината.
Великденските козунаци са готови.