Начин на приготвяне
Маята с топлата вода и млякото се размива, добавят се 3-4 с.л. брашно и 1 с.л. захар.
Сместа се разбърква хубаво и се покрива да шупне на топло.
През това време мазнините се загряват до разтапяне на маслото и маста.
Яйцата се разбиват със захарта, солта и ваниловата захар.
Към тях при непрекъснато разбъркване се добавя топлата мазнина.
Сместа се разбърква хубаво до стопяване на захарта.
В купа се пресява част от брашното. Прави се кладенче и там се изсипва шупналата мая - разбърква се с лъжица, като постепенно се добавя и яйчената смес.
Бърка се с лъжица и се прибавят още части от брашното.
Когато вече е трудно разбъркването с лъжица, тестото се изсипва на плота
и месенето продължава с ръце. Трябва да се получи средно меко тесто.
Към края на месенето тестото се разтяга напред и по средата се изсипва 2-3 с.л олио.
За да се получат конците, на няколко пъти тестото се разтяга напред и се омесва отново.
Накрая то се удря 100 пъти на плота - за еластичност. Когато е готово, по него се виждат мехурчета.
Тестото се връща се в купата, покрива се с найлон и кърпа, и се поставя на топло място /във фурната, която е включена на 20 градуса/. Втасването е за около 50-60 минути или до удвояване на тестото.
След това то се изсипва на леко намаслен плот и се оформя по желание на плитки.
Оформеният козунак се намазва с разбит белтък и се поръсва с кристална захар и малко филирани бадеми.
Козунакът се пече на 160 градуса без вентилатор за 40-45 мин - до приятен загар.
От това тесто аз направих 2 средно големи козунака.
Единия е сплетен с 4 фитила и е изпечен във форма от 27 см. Вторият е от 2 плитки с по 3 фитила - в кексова форма - 28 см.
Козунаците са много сполучливи.
Коментари