Начин на приготвяне
1. В купа за месене се сипва водата, добавят се маята* (трябва да е точно това количество - ако сложите повече, ще втаса бързо, а целта е точно обратното) и медът и се разбърква хубаво, оставя се 10 минути, а през това време си пресяваме добре брашното.
2. Към водата се прибавя 430 г брашно, разбърква се добре и се оставя за 1 час, като покриваме купата с кърпа.
3. Плотът се набрашнява и на него се изсипва тестото, върху него се изсипва оставащото брашно, солта и мазнината.
4. Замесва се меко тесто (трябва да се омеси много добре), след това се поставя на набрашнен плот, намазва се с малко мазнина, завива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя за още 1 час.
5. След това тестото за пица се разделя на три части, които се оформят на топки, като се придърпва от горната част с длани и с пръсти се натъпква отдолу, като се затваря много добре и се изкарва въздухът.
Поставят се в набрашнена ниска тава на голямо разстояние едно от друго, поръсват се добре с брашно и отгоре и се завиват с прозрачно фолио, така че фолиото да опира в тях (не трябва да втасват нагоре, а настрани, затова тавата не трябва да е много висока).
6. Оставя се на стайна температура (20 градуса) да втаса бавно 6-8 часа, ако е на по-топло, става по-бързо.
7. Получава се меко оригинално италианско тесто за пица - за оформяне не е нужна точилка, а оформете с ръце.
Коментари
700 мл вода и 23гр сол....към края на месенето се добавя 10мл
зехтин .. втасване мин 24 часа..