Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зелена Салата»Пролетна салата с просо и меден дресинг

Пролетна салата с просо и меден дресинг

Пролетна салата с просо и меден дресинг
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
3
"Свежа витаминозна веган салата, обогатена от балсамовия дресинг със сладко-кисел привкус!"

Необходими Продукти

  • За варивото
  • просо - 1 к.ч., белено
  • хималайска сол - 1 к.л.
  • шарлан - 1 ч.л. (слънчогледово масло)
  • черен пипер - 1 щипка
  • вода - 2 и ½ к.ч.
  • За салатата
  • салата лоло росо - 10 листа червена къдрава
  • салата лоло бионда - 8 - 10 листа къдрава
  • салата джентелина - 10 листа
  • левурда - 5 листа
  • естрагон - 1 шепа пресни листа
  • джоджен - 3 пресни стръка
  • магданоз - 1/3 връзка без дръжките
  • глухарчета - 7 - 8 листа малки
  • пресен лук - перца от няколко стръка
  • шарлан - 1 ч.л.
  • хималайска сол - ½ ч.л., на вкус
  • ябълков оцет - 1 ч.л.
  • За дресинга
  • мед - 1 с.л. пчелен
  • мед от радика - 1 с.л.
  • соев сос - 1 ч.л.
  • хималайска сол - 1 - 2 щипки на вкус
  • оцет балсамико - 1 с.л. (или ябълков)
  • шарлан - 1 с.л. (или зехтин)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо сваряваме просото. В малка тенджерка кипваме 2 и ½ к.ч. вода, добавяме шарлан, хималайска сол, смлян черен пипер и сипваме 1 к.ч. старателно измитото белено просо.

Варим около 15-20 минути до момента, в който зрънцето разцъфне.

Дръпваме тенджерката от котлона и оставяме просото да си поеме излишната водичка и изстине.

В дълбока купа подходяща за разбъркване на богата салата, сипваме измитите и нарязани зеленолистни, свежо набрани от градината: 10 листа зелена салата Джентелина, 10 лист червена къдрава салата Лоло Росо, 8-10 листа зелена къдрава салата Лоло Бионда, 5 листа пролетна левурда, 1 шепи пресни листенца естрагон, 7-8 листа от глухарчета, 1/3 връзка магданоз – без дръжките, 3 пресни стръка джоджен и няколко перца пресен лук.

Добавяме изстиналото предварително сварено просо и овкусяваме със слънчогледово масло – шарлан, хималайска сол и ябълков оцет.

Разбъркваме всички съставки за свежата зелена салата с бъркалка и сипваме салатата в голяма стъклена купа, украсявайки я с пролетни цветенца – маргаритки.

За дресинга в малка купичка разбъркваме 1 с.л. натурален пчелен мед, 1 супена лъжица домашен мед от радика, 1 ч.л. соев сос, 1-2 щипки хималайска сол – на вкус, 1 с.л. оцет Балсамико (бяла балсамова подправка за салати) и 1 с.л. нерафинирано слънчогледово масло – шарлан.

Старателно разбъркваме леко втривайки меда до втечняване и получаване на гладка хомогенна консистенция.

Поднасяме пролетната салата с просо в стъклена салатиера заедно с медения балсамов дресинг за поливане и овкусяване.

Свежа витаминозна веган салата, обогатена от балсамовия дресинг със сладко-кисел привкус!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: