Начин на приготвяне
Трудно ми е бе да дам наименование на този празничен сладкиш - Великденска торта за рожден ден или Мамината домашна торта по време на карантина.
Резултатът е вкусна, сочна и богата на аромати шоколадова торта, която се топи в устата с всяка хапка.
Първо, подготвяме блатовете за печене.
Подготвяме тава за печене с диаметър 24 см, която подмазваме с масло и поръсваме с брашно.
Ако използвате форма за торта с ринг, постелете я с хартия за печене.
В две купи разделяме жълтъци и белтъци. Разбиваме жълтъците 5 минути на средна степен, след което добавяме 1/2 от захарта.
По същия начин процедираме и с белтъците, като ги разбиваме на сняг.
Смесваме яйчните съставки внимателно с шпатула, за да запазим обема им. Постепенно добавяме разтопеното на водна баня и охладено масло.
Брашното пресяваме в купа заедно с бакпулвера. Прибавяме и ванилиите. Смесваме сухите с течните съставки. Разбъркваме ги добре.
Готовата смес разделяме на две части. В едната добавяме какаото и разбъркваме.
Изсипваме сместа в съда за печене и го поставяме в предварително загрята фурна.
Печем тортените блатове на 180 градуса за 40 минути. Охлаждаме и разрязваме на три части.
През това време приготвяме и крема за тортата.
В подходяща касерола затопляме на слаб котлон 750 мл мляко, към което прибавяме 10 с.л. захар.
Разделяме белтъците и жълтъците.
Жълтъците смесваме с брашното и остатъка от прясното мляко.
Ако сте прецизни, можете да прецедите сместа, за да няма бучици.
Добавяме сместа на тънка струйка към млякото в касеролата при непрекъснато бъркане.
Температурата при варенето на крема е много ниска.
Отстраняваме съда от котлона и не спираме да бъркаме, добавяйки ванилиите и настърганата лимонова кора.
Белтъците сме разбили на сняг с 4 с.л. захар. Прибавяме ги бавно към сместа. Бъркаме постоянно, като внимаваме да не се пресекат.
За кратко време те се темперират и придават пухкава текстура на крема.
След желаната гъстота отстраняваме съда от котлона и прибавяме маслото.
Разделяме крема на две части, като в едната прибавим черния шоколад. Разбъркваме шоколадовия крем, докато се разтопи.
Покриваме повърхността с фолио, за да не се образува коричка, и изчакваме да се охлади.
Готови сме за сглобяването на великденската торта. За целта използвам ринга, в който съм пекла блатовете.
Започваме с какаовия блат. Сиропираме по малко с кайсиевия сироп, като не прекаляваме, за да не се разводни блатът.
Намазваме с белия крем. Следва белият блат, който покриваме с шоколадовия крем.
Редуваме блат и крем, като завършваме с белия блат. Сиропираме го.
Тук вече можете да включите фантазията си за украса по ваш вкус.
Навиваме ивица алуминиево фолио, която поставяме в средата вертикално.
Така разделяме блата на половина и покриваме едната част с бял крем, а другата с шоколадов.
От шоколадовия крем оставяме една кафеена чашка.
Изравняваме след отстраняването на фолиото и поставяме формата със сладкиша в хладилника за 12-15 часа, за да стегне.
През това време приготвяме аранжировката. За шоколадовото гнездо използваме белия шоколад, разтопен на водна баня.
Към него прибавяме късче масло. Използвах черупката на яйце, върху която нанесох шоколада и поставих във фризера, за да стегне. Това ще е за гнездото.
Тъй като не разполагах с филирани бадеми /поради обстоятелствата в момента/ накиснах пресни бадеми във вода за 6 часа. Изплакваме, обелваме и нарязваме на парченца.
На следващия ден изваждаме внимателно ринга. Довършваме, като намазваме отстрани с шоколадовия крем.
Посипваме с филираните бадеми. Украсяваме с плодовете в бялата част. Аранжирах с цветове от цъфнала наблизо дюля.
В шоколадовата половина подреждаме гнездото, като поставяме в него шоколадовите яйца.
Великденска домашна торта е готова и я поставяме в хладилника за 3-4 часа, преди поднасянето.
Вкусът ѝ не може да се сравни с купешките, защото ме връща в детството.