Начин на приготвяне
Разделете продуктите за тестото на две равни части. От тях ще приготвим блат за основа и еклери.
Загрейте 150 мл вода с 80 г масло, малка щипка сол и две лъжици захар. Когато всичко се разтопи и е готово да кипне, сипете 120 г брашно и бъркайте интензивно на слаб огън, докато се получи гладко тесто, което се отделя от стените на съда. Дръпнете от огъня и оставете за 10 минутки да поизстине.
Чуквайте едно по едно яйцата и бъркайте, докато се получи хомогенна, гладка смес. Докато не се усвои едното яйце, не добавяйте следващото.
Напълнете еклеровото тесто в пош и шприцовайте в кръг с диаметър по малък от тавичката, в която ще градите вашата еклерова торта. При мен тя е с д-р 24 см. При печенето блатът ще се уголеми, затова аз го слагам в голяма плоска тава, покрита с хартия за печене. Впоследствие изрязвам от него колкото ми е необходимо за диаметъра на тортата.
Печете до златист загар в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като е готов, отворете вратичката на фурната и оставете така, докато изстине.
Повторете същата процедура и с другата половина от продуктите за тесто, но този път шприцовайте отделни еклери с форма на розички. Оставяйте разстояние между тях, за да бухнат и изпечете по същия начин.
Вземете тавата, в която ще сглобите своята торта. Положете в нея блата, така че да се подгънат нагоре крайчетата му и да се получи като леко коритце, в което ще сипем крема. Ако е много дебел, може да разполовите напречно и да направите два отделни. Действайте според въображението си.
За крем на тази торта ще направим Брюле, но за да е по-практичен, ще използваме цели яйца и ще сварим на водна баня вместо да печем. Става чудесен и много нежен.
За него загрейте сметаната със захарта и ванилията - само вътрешността от шушулката. След като почти кипне, дръпнете от огъня и оставете да инфусионира, докато изстине почти - около 1 час.
Разбийте яйцата на водна баня до гладко кремче, след това налейте на тънка струйка сметаната при непрестанно разбъркване. Варете 8 минути на 70 градуса и още 8 минути на 80 градуса.
Кремчето ще стои още течно, затова изчакайте 2-3 минутки и тогава налейте половината от него върху блата в своеобразната ваничка, така че да не излиза от нея. Оставете да си стяга (приберете в хладилник) и през това време напълнете еклерите с крем Брюле с останалия крем.
За шоколадовия кувертюр разтопете черния шоколад с маслото или сметана и млякото. Разредете толкова, колкото е нужно, за да се втечни добре, и потопете връхчетата на еклерите един по един. Оставете шоколада да се втвърди.
Сглобете тортата, като върху блата с крем подредите еклерите и накрая залеете с разтопен с малко мляко бял шоколад.
Хубаво е еклеровата торта с крем Брюле и шоколад да престои 1 нощ, преди да бъде разрязана и поднесена.
Много лека и вкусна!
Да ви е сладко!