Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Пирог»Маслен пирог с лапад и киселец

Маслен пирог с лапад и киселец

Маслен пирог с лапад и киселец1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"И докато лападът и киселецът са най-свежи, задължително опитайте този маслен пирог - страшно вкусен се получава"

Необходими Продукти

  • лапад - 2 връзки
  • киселец - 1 връзка
  • яйца - 2 бр.
  • За бешамеловия сос
  • брашно - 2 с.л.
  • жълтък - 1 бр.
  • прясно мляко - колкото е необходимо или вода
  • масло - 2 с.л. краве или маргарин
  • За масленото тесто
  • брашно - 300 г
  • масло - 150 г краве или маргарин
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете брашното до златисто в маслото, прибавете жълтъка, разбъркайте хубаво, разредете до подходящата гъстота с млякото и смесете получения бешамелов сос със сварените в подсолена вода отцедени и ситно нарязани лапад и киселец и добавете яйцата.

От брашното, водата и солта замесете твърдо тесто, разточете го на правоъгълник с дебелина около 0.5 см, разделете го и върху половината сложете тънки ленти масло, покрийте с другата половина и разточете отново до предишната големина.

Повторете това 5 пъти, докато се замеси всичкото масло, и оставете тестото най-малко за час в хладилника.

Разточете тестото на тънка кора, сложете я в намаслена форма, изсипете отгоре ѝ зеленчуковата смес и печете пирога в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 мин..

После допечете масления пирог с лапад и киселец на 180 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: