Начин на приготвяне
В малка тенджерка загряваме 1 с.л. шарлан и сипваме нарязаните на ситно стар лук, 1 скилидка чесън и рендосания морков. Разбъркваме и след 2-3 минути сипваме измитите и по желание предварително накиснати ориз и жито.
Добавяме всички прясно набрани, измити и нарязани зеленолистни: 10 листа лапад (без дръжките), половин връзка магданоз (листа), 1 връзка перца пресен лук и 3-5 големи стръка пресен джоджен – листа.
Разбъркваме с дървена равна бъркалка и заливаме с чаена чаша и половина топла вода.
Сипваме всички подправки наведнъж: 1 и ½ ч.л. фина хималайска сол, ½ ч.л. червен пипер, ½ к.л. смлян черен пипер, ½ к.л. кимион, ½ равна ч.л. куркума, 2-3 щипки Мадраско къри и половин чаена лъжичка кафява захар.
Разбъркваме и оставяме да се варят с капак 15-20 минути, като от време на време отново разбъркваме.
В друга дълбока тенджера попарваме с гореща вода 30 големи листа лапад, на които предварително сме отрязали дръжките. След няколко минути ги отцеждаме.
Завиваме сармите, като върху 1 голямо листо лапад поставяме по 1 супена лъжица от плънката. Подреждаме 30-те сарми в кръгла тава около 30 см диаметър.
Заливаме с 1 ч.ч. вода и зареждаме във фурната да се пекат на 200 градуса (отгоре и отдолу) за 35-40 минути.
Поднасяме ароматните лападови сарми с ориз и жито на фурна топли, в допълнение с млечен сос!
Чудно Вкусни пролетни сарми!