Начин на приготвяне
В тиган на котлона се слага малко олио и се добавя каймата да се запържи, към каймата се добавя сол, 1 чаена лъжичка червен пипер и черния пипер, накрая се добавя и оризът. Листата лапад се почистват от твърдата жилка по средата и хубаво се измиват.
На дъното на тенджерата се слага олио и се подреждат 10 от листата, върху тях посипва се по 1 лъжица червен пипер и брашно, а след това се правят и подреждат сармичките.
Върху тях отново се посипва по 1 лъжица брашно и червен пипер и се сипва останалото олио. Най-отгоре се слагат още 10 листа лапад.
В тенджерата се слага вода колкото да се покрият сармичките. Сармичките се притискат с една чиния (сармичките се пекат с чинията).
На тенджерата се слага капак или алуминиево фолио и се слага в загрята фурна на 220 градуса за 40-50 минути или докато оризът се свари.
20 минути преди края се маха фолиото или капакът и сармичките се остават да се запекат. Сервират се с кисело мляко или заквасена сметана.
Тези продукти са достатъчни за 10-15 сармички.
Коментари