Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Мезета»Пресни панирани охлюви

Пресни панирани охлюви

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114128
Пресни панирани охлюви5 / 5
02/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"Деликатес, от който просто не можеш да се откажеш - пресни панирани охлюви"

Необходими Продукти

  • охлюви - 1 кофа /10 л./
  • за варенето
  • сол - 1 с.л.
  • бахар - 1 с.л. на зърна
  • лимони - 1 бр. /обелената му кора, не настъргана/
  • лапад - 1 шепа
  • киселец - 1 шепа
  • магданоз - 1 шепа
  • За панировката
  • брашно - 1 ч.ч. /около 150 г/
  • яйца - 4 бр.
  • индийско орехче - 2 - 3 щипки, млян
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 - 2 щипки /на вкус/
  • вино - ½ чаша, бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вече е май и идва времето за събиране на охлюви. Съчетавате разходката на чист въздух с набавяне на прясна, полезна био храна. Те, обаче, са нощни животни – излизат нощно време.

Но който го е правил – знае...чакате да завали дъждец, защото тогава земята ще се накваси, каналите на охлювите в пръстта ще се запълнят с вода и животинките ще излязат по поляните, докато дъждът попие по-надълбоко. Като спре да вали обувате ботуши, грабвате пластмасови кофи с капаци, въоръжавате се с пръчки, с които да си разбутвате тревата и тръгвате.

Организирайте си състезание....., но с правилото да събирате само едрите охлюви. Бъдете добронамерени и грижливи към природата! Получаваме храна от нея, нека да оставим да се възобнови и малките да пораснат.

Този биологичен цикъл на развитие на охлювите е и причината да се разрешава от държавата тяхното събиране само през месеците май и юни! След това започват да си снасят яйчица, за да се възстановява популацията им.

Като обиколите полянката, оценете постиженията, съберете всичко в една кофа и дайте възможността на най-силния да се изяви или на най-заслужилия. Така ще съсредоточите вниманието си само върху един капак...не подценявайте мускулите на охлювите.

У дома напълнете кофата с охлюви с вода, изплакнете ги и налейте чиста. Затворете с универсален капак за пържене. Той е с дупчици, през които ще влиза въздух. Другият вариант е много голям съд, в който ще има още толкова въздух, колкото са охлювите с водата.

Тогава може да се сложи плътен капак, но задължително го затиснете с друг съд, пълен с вода, за да не плъзнат из стаите...и дръжте съда в банята..пак за всеки случай. Ако нямат въздух, ще се удавят.

Сега ги оставяте на диета за две нощи. Може да смените водата. Като при хората на диета, тялото им ще се прочисти.

Приготвяте гооляяма тенджера, пълните я с вода... може би ще ви трябва мъж, на когото ще обещаете нещо срещу помощта му. Чак когато заври, ще отворите кофата и ще пуснете охлювите в кипящата вода. Ако водата не ври, ще започнат да бягат навън от съда.

Наблюдавайте минутка дали има движение и оставете да поврят 30 минути. Проверете с крайните два зъба на вилица дали лесно ще излезе охлюв от черупката.

Ако не може, варете още 15-20 минути.

Ако става, започвате да ги почиствате. Разгледайте добре първите извадени охлюви: това което трябва да махнете е храносмилателната, отделителната им част. Това е всичко, което остава скрито в черупката, а това, което виждаме по снимки и илюстрации, когато охлювът пълзи, трябва да остане /глава, туловище и краче – опашка/.

След почистването ще получите краен продукт от килограм-килограм и половина. Вече може да използвате по-малка тенджера. Сменете водата /или вашият помощник/, оставете отново да заври и отново излейте водата /като при варене на боб/. Няма да остане нищо слузесто, което би ви притеснявало. В последната вода добавяте предвидените за варенето продукти. Оставете да къкри около час.

Пробвайте дали месото се разкъсва лесно като всяко друго. Извадете охлювите в гевгир и прецедете и запазете бульона за друго ястие с охлюви, ако решите. Аз се спрях на панирани охлюви с панировка от съответните описани продукти. За рецептата използвах половината от сварените охлюви, а другата половина прибрах във фризера. Количеството на панировката е именно за едната половина охлювови ядки.

Панировката трябва да има гъстота на палачинково тесто. Гребвате шепа от охлювите и ги пускате в съда с разбитата панировка. После, пред котлона, ги изваждате едно по едно и ги пускате в повечко загрято олио.

Стават за 3-5 минутки и ги изваждате с решетъчна лъжица. Изваждате и всички капчици панировка, които са паднали при пускането на охлювчетата. Ако ги пренебрегнете, при другите дози пържене те ще прегорят. И така за цялото количество.

С полученото мезе от пресни панирани охлюви може да наградите заслужилите! Опитайте това мезе, страхотно е!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Обожавам охлюви, така не съм пробвала панирани, сигурно много вкусно става.
02.05.2020 14:44