Солени палачинки с див чесън
Slane palačinke sa divljim belim lukom (sremušem)
gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Солени Палачинки»Солени палачинки с див чесън

Солени палачинки с див чесън

Солени палачинки с див чесън
Снимка: Илиана Първанова
1 / 5
03/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции11
"Представяте ли си колко апетитни са тези солени палачинки с чесън - смятаме да проверим веднага"

Необходими Продукти

  • левурда - 10 листа
  • яйца - 1 бр.
  • овесено мляко - 1 ч.ч. ( ¼ овесени ядки, ¾ вода)
  • царевично брашно - 12 пълни с.л.
  • сода за хляб - 1 равна
  • ябълков оцет - 1 с.л.
  • хималайска сол - 1 равна ч.л.
  • кафява захар - 1/3 ч.л., на кристали
  • черен пипер - 3 щипки, смлян
  • червен пипер - 3 щипки
  • шарлан - 1 с.л. слънчогледово масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пухкавите солени палачинки с див чесън използваме овесено мляко – по желание домашно приготвено по следния начин: накисваме за около 15 минути овесените ядки във филтрирана или изворна вода в съотношение – 1:4, в случая за 1 чаша мляко - ¼ ч.ч. овесени ядки, ¾ ч.ч. вода.

Смиламе ги с пасатор или блендер. Тъй като няма да пием млякото като напитка - ще го използваме без да го прецеждаме за палачинките, понеже фибрите и триците на овесените ядки са полезни за организма, както и ще действат в палачинковата смес като спойка.

В дълбока купа разбъркваме с телена бъркалка съставките за палачинките в последователност: яйце, овесено мляко, сода за хляб, ябълков оцет, шарлан (слънчогледово масло), царевично брашно (може и с пълнозърнесто), фина хималайска сол, кафява захар на кристали, червен и черен пипер.

Накрая добавяме към сместа пресните листа див чесън (левурда) – измити и нарязани на ситно – на малки лентички и отново разбъркваме.

В керамичен тиган с незалепващо покритие сипваме да се загрее няколко капки шарлан, който ни е нужен само за първата палачинка. С черпак сипваме малко от сместа в кръгче и ако е възможно правим по 2-3 едновременно в голям тиган.

Щом започнат да се образуват мехурчета и крайчетата на палачинките променят цвета си, значи е време да обърнем внимателно палачинките и след малко са готови (получават се около 10-11 бр.).

Всички следващи може да изпържим без мазнина, тъй като е по-здравословно и придава приятна пухкава текстура с нежна повърхност, без да придава тежък аромат и вкус.

Поднасяме пролетните ароматни солени палачинки ооще топли, по желание с чеснов сос или разядка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: