Начин на приготвяне
За пухкавите солени палачинки с див чесън използваме овесено мляко – по желание домашно приготвено по следния начин: накисваме за около 15 минути овесените ядки във филтрирана или изворна вода в съотношение – 1:4, в случая за 1 чаша мляко - ¼ ч.ч. овесени ядки, ¾ ч.ч. вода.
Смиламе ги с пасатор или блендер. Тъй като няма да пием млякото като напитка - ще го използваме без да го прецеждаме за палачинките, понеже фибрите и триците на овесените ядки са полезни за организма, както и ще действат в палачинковата смес като спойка.
В дълбока купа разбъркваме с телена бъркалка съставките за палачинките в последователност: яйце, овесено мляко, сода за хляб, ябълков оцет, шарлан (слънчогледово масло), царевично брашно (може и с пълнозърнесто), фина хималайска сол, кафява захар на кристали, червен и черен пипер.
Накрая добавяме към сместа пресните листа див чесън (левурда) – измити и нарязани на ситно – на малки лентички и отново разбъркваме.
В керамичен тиган с незалепващо покритие сипваме да се загрее няколко капки шарлан, който ни е нужен само за първата палачинка. С черпак сипваме малко от сместа в кръгче и ако е възможно правим по 2-3 едновременно в голям тиган.
Щом започнат да се образуват мехурчета и крайчетата на палачинките променят цвета си, значи е време да обърнем внимателно палачинките и след малко са готови (получават се около 10-11 бр.).
Всички следващи може да изпържим без мазнина, тъй като е по-здравословно и придава приятна пухкава текстура с нежна повърхност, без да придава тежък аромат и вкус.
Поднасяме пролетните ароматни солени палачинки ооще топли, по желание с чеснов сос или разядка.