Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Сутляш»Веган сутляш - овесено мляко с ориз

Веган сутляш - овесено мляко с ориз

Веган сутляш - овесено мляко с ориз
Снимка: Илиана Първанова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
3
"Веган сутляш - приказка в купичка"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • кафява захар - 1 к.ч. (10 с.л.) кристална
  • овесено мляко - 2 - 3 ч.ч. домашно
  • канела - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и накисваме ориза в студена вода за няколко часа, за да набъбне.

За да приготвим веган сутляш ще използваме растително мляко, в случая – домашно овесено мляко (като първо накисваме овесените фини ядки във изворна вода, след 15 минути блендираме и получената течност – прецеждаме / пропорциите са 1:4 - ядки към вода).

В тенджерка кипваме 2 чаени чаши вода, сипваме половината количество кафява кристална захар и след като тя се разтвори – добавяме ориза (отцеден от водата, с която го накисвахме).

Разбъркваме често, за да не се залепи по дъното, и малко преди да е сварен и водата почти се е изпарила всичката – прибавяме 1 ч.ч. овесено мляко и останалата кафява захар. Не спираме да разбъркваме с дървена бъркалка и прибавяме още 1 ч.ч. овесено мляко.

Щом оризът се свари, сваляме от котлона. Тъй като е гъсто, преди да се е сгъстило още повече - поднасяме за прясна консумация. Ако желаем десертът да престои, може да добавим още малко овесено мляко и така – малко по-течно от колкото трябва, да го оставим да си набъбва.

По желание поръсваме с канела и украсяваме с ядки.

Разкошен веган сутляш – овесено мляко с ориз, с нежен вкус, наподобяващ много на класическия сутляш. Уникално вкусен десерт – подходящ за една засищаща закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: