Начин на приготвяне
Измиваме и накисваме ориза в студена вода за няколко часа, за да набъбне.
За да приготвим веган сутляш ще използваме растително мляко, в случая – домашно овесено мляко (като първо накисваме овесените фини ядки във изворна вода, след 15 минути блендираме и получената течност – прецеждаме / пропорциите са 1:4 - ядки към вода).
В тенджерка кипваме 2 чаени чаши вода, сипваме половината количество кафява кристална захар и след като тя се разтвори – добавяме ориза (отцеден от водата, с която го накисвахме).
Разбъркваме често, за да не се залепи по дъното, и малко преди да е сварен и водата почти се е изпарила всичката – прибавяме 1 ч.ч. овесено мляко и останалата кафява захар. Не спираме да разбъркваме с дървена бъркалка и прибавяме още 1 ч.ч. овесено мляко.
Щом оризът се свари, сваляме от котлона. Тъй като е гъсто, преди да се е сгъстило още повече - поднасяме за прясна консумация. Ако желаем десертът да престои, може да добавим още малко овесено мляко и така – малко по-течно от колкото трябва, да го оставим да си набъбва.
По желание поръсваме с канела и украсяваме с ядки.
Разкошен веган сутляш – овесено мляко с ориз, с нежен вкус, наподобяващ много на класическия сутляш. Уникално вкусен десерт – подходящ за една засищаща закуска.