Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Бисквити»Веган сладки с овесено мляко и чиа

Веган сладки с овесено мляко и чиа

Веган сладки с овесено мляко и чиа
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
20/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
75 мин.
Порции
25
"Полезни веган сладки за близки и гости"

Необходими Продукти

  • За овесеното мляко
  • овесени ядки - ½ ч.ч. фини
  • мед от глухарче - 1 с.л. домашен
  • вода - 1 ч.ч.
  • За тестото
  • чиа - 1 с.л. (накисната в 3 с.л. вода)
  • червени боровинки - 2 с.л. сушени
  • тиквени семки - 1 с.л.
  • слънчогледови семки - 1 с.л.
  • сини сливи - 3 бр. сушени
  • рожков - 1 ч.л. брашно
  • канела - 1 щипка
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • ванилия - 1 пакетче
  • пшенични трици - 1 ч.л.
  • конопено брашно - ½ ч.л.
  • овесени ядки - ½ ч.ч. фини
  • типово брашно - 1 ч.ч. (или пълнозърнесто)
  • царевично брашно - около 2/3 ч.ч.фино
  • шарлан - 3 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме 1 с.л. семена на чиа с 3 с.л. вода и оставяме да набъбва докато приготвяме веган млякото.

За да направим овесеното мляко, първо накисваме фините овесени ядки в 1 чаена чаша вода за около 10-15 минути. Преди да смелим отцеждаме набъбналите овесени ядки, сипваме ги в каната на нутри булет (или мощен блендер), подслаждаме с домашен мед от глухарчета (радика) и добавяме към тях нова чаша с вода за блендирането. Смиламе няколко пъти по няколко секунди.

Сипваме в дълбока купа 1 ч.ч. от готовото овесено мляко, като не го прецеждаме. Към него прибавяме: сурови ядки (натрошени в чуканче)– тиквени и слънчогледови семки, сушени плодове (нарязани на ситно) – сини сливи, червени боровинки и чиа (набъбнала и желирана след престоя).

Сипваме към сместа фини овесени ядки и оставяме да престои за около 1 час, за да поемат водата. След това разбъркваме и със сухите съставки: рожков, канела, сода, ванилия, пшенични трици, конопено брашно, типово брашно и доомесваме с царевично фино брашно.

Получава се меко и леко лепнещо тесто, към което, докато го месим добавяме малко шарлан, за да стане гладко. В тава, предварително намазана с шарлан, подреждаме на разстояние топченцата от сладкото тесто (големи около 3 см) и печем на 180 градуса за около 15-18 минути.

Като са готови ги прибираме в кутия, за да останат мекички, като първите няколко минути ги оставяме с леко отхлупен капак, за да не се намокрят от конденса на топлината. След това съхраняваме в затворена кутия.

По желание може да поднесем бисквитите с прясно направено овесено мляко (фино прецедено след смилането и подсладено).

Здравословни и диетични веган великденски сладки с овесено мляко и чиа!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: