Начин на приготвяне
Разбъркваме 1 с.л. семена на чиа с 3 с.л. вода и оставяме да набъбва докато приготвяме веган млякото.
За да направим овесеното мляко, първо накисваме фините овесени ядки в 1 чаена чаша вода за около 10-15 минути. Преди да смелим отцеждаме набъбналите овесени ядки, сипваме ги в каната на нутри булет (или мощен блендер), подслаждаме с домашен мед от глухарчета (радика) и добавяме към тях нова чаша с вода за блендирането. Смиламе няколко пъти по няколко секунди.
Сипваме в дълбока купа 1 ч.ч. от готовото овесено мляко, като не го прецеждаме. Към него прибавяме: сурови ядки (натрошени в чуканче)– тиквени и слънчогледови семки, сушени плодове (нарязани на ситно) – сини сливи, червени боровинки и чиа (набъбнала и желирана след престоя).
Сипваме към сместа фини овесени ядки и оставяме да престои за около 1 час, за да поемат водата. След това разбъркваме и със сухите съставки: рожков, канела, сода, ванилия, пшенични трици, конопено брашно, типово брашно и доомесваме с царевично фино брашно.
Получава се меко и леко лепнещо тесто, към което, докато го месим добавяме малко шарлан, за да стане гладко. В тава, предварително намазана с шарлан, подреждаме на разстояние топченцата от сладкото тесто (големи около 3 см) и печем на 180 градуса за около 15-18 минути.
Като са готови ги прибираме в кутия, за да останат мекички, като първите няколко минути ги оставяме с леко отхлупен капак, за да не се намокрят от конденса на топлината. След това съхраняваме в затворена кутия.
По желание може да поднесем бисквитите с прясно направено овесено мляко (фино прецедено след смилането и подсладено).
Здравословни и диетични веган великденски сладки с овесено мляко и чиа!