Начин на приготвяне
Наливаме водата за кускуса в тенджерка, добавяме 1 щипка сол и слагаме на котлона. Щом заври, сипваме кускуса и като го разбъркваме от време на време, за да не залепва по дъното – варим до омекване.
След това прецеждаме излишната вода през гевгир и отново връщаме в тенджерката. Оставяме го настрана, докато приготвим овесеното мляко по следния начин.
Накисваме фините овесени ядки с една голяма чаена чаша вода (300 мл) в дълбока кана за пасатор. След 10-15 минути пасираме с пасатор (или смиламе в блендер). Добавяме 5 ягоди – нарязани на половинки и пасираме отново, докато добие розов цвят.
Наливаме овесеното мляко с ягоди в тенджерката със сварения кускус. Подслаждаме на вкус със захар (или златен сироп/мед от глухарчета), прибавяме ванилия за аромат и разбъркваме.
Слагаме тенджерката отново на котлона и при непрестанно разбъркване с дървена плоска бъркалка варим няколко минутки (около 3 мин), колкото леко да се сгъсти.
Докато изстива, измиваме и нарязваме на малки парченца – зрелите ягоди - току-що набрани от градината. Прибавяме ги към леко изстиналия кускус и разбъркваме.
Сипваме в купички ягодовия десерт и поднасяме украсено с цели и филирани ягоди.
С невероятно нежен аромат и чудна сладост - веган ягодов десерт с кускус и овесено мляко, подходящ за една слънчева пролетна закуска!
Чудно Вкусно!