Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Веджи мусака със соеви хапки и класическа заливка

Веджи мусака със соеви хапки и класическа заливка

Веджи мусака със соеви хапки и класическа заливка
Снимка: Илиана Първанова
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. големи
  • моркови - 2 бр. средни
  • пресен лук - 1 връзка - пера
  • магданоз - 1/3 връзка - пресен
  • соеви хапки - 1 ч.ч. - натрошени
  • кимион - 3 щипки
  • черен пипер - 1/3 ч.л. смлян
  • червен пипер - 1/3 ч.л. смлян
  • сол хималайска - 1 ч.л. равна
  • чубрица - ½ ч.л. суха и стрита
  • шарлан - 2 с.л.
  • вода - около 2 ч.ч.
  • Заливка
  • хималайска сол - 1/3 ч.л.
  • кисело мляко - ½ ч.ч.
  • сода - ½ ч.л.
  • яйце - 1 бр.
  • вода - 1/3 ч.ч.
  • брашно типово - 1/3 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За вегетарианската мусака набираме от градината свежи перца пресен лук и магданоз.

Обелваме и измиваме картофите и морковите и ги нарязваме на малки парченца, типични за мусака. Сипваме зеленчуците в тава и към тях прибавяме зеленините - измити и нарязани на ситно.

Соевите хапки натрошаваме на ситни парченца, като за целта ги сипваме в чуканче или здрав найлонов плик и с помощта на чукчето от чуканчето – счукваме до желаната големина.

Прибавяме соята към зеленчуците в тавата и разбъркваме всичко, заедно с подправките (хималайска сол, кимион, черен и червен пипер, чубрица) и шарлан. Наливаме малко водичка, колкото да ги покрие наполовина.

Печем на 250 градуса за около 35 минути до златиста коричка. През това време приготвяме заливката от яйце, кисело мляко, сода, хималайска сол, брашно и вода. Заливаме равномерно запечените зеленчуци и печем още около 10 минути на същите градуси – до красив златист цвят (не препичаме много, за да не стане суха мусаката).

Вече готова – нарязваме на парчета и поднасяме топла.

Зеленчукова вегетарианска мусака със соеви хапки - достойна алтернатива на класическата мусака. Засищаща храна с наситен вкус и аромат!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: