Начин на приготвяне
Измийте, подсушете и нарежете месото за малки хапки. Поставете го в тенджера със студена вода и прибавете дафиновия лист. Поставете тенджерата на умерен огън и варите за 30 минути.
Извадете свинското с решетъчна лъжица, а сока прецедете и запазете.
В метален съд прибавете олиото и маслото, оставете да се нагреят и прибавете месото, черния пипер и чубрицата, запържете до лека промяна на цвета му.
Прибавете ситно нарязания лук, след като омекне, прибавете размразения гювеч, налейте 1 ч.ч. от прецедения сок и 2 с.л. доматено пюре.
Посолете на вкус и оставете да поври на умерен огън, докато зеленчукът омекне.
Измийте ориза много добре под течаща вода и прецедете.
В тенджера налейте олиото и прибавете ситно нарязания лук и прецедения ориз, запържете за кратко.
Налейте 700 мл от заделения сок на месото, ако не ви достигне, долейте вода и посолете на вкус.
Оставете ориза да къкри на бавен огън, като периодично разбърквате, до готовност.
При сервиране на свинския гювеч ще ви е нужна дълбока десертна купичка.
В нея прибавете от кебапа на дъното и допълнете с ориз. Обърнете купичката върху чинията, в която ще сервирате свинския кебап, и внимателно я отстранете.
По желание поръсете свинския кебап с гювеч върху ориз с пресен магданоз.