Начин на приготвяне
Бутертестото се оставя от предната вечер да се размрази.
На другия ден зеленчуците се нарязват на кубчета, а лукът може на полумесеци. Слагат се в тава, овкусяват се с подправките и натрошеното кубче бульон, покриват се с фолио и се слагат във фурната на около 180 градуса до пълна готовност.
Когато се извадят, се смесват с нахута, разбъркват се добре, за да поеме и той ароматите, и ако е необходимо, се добавя сол на вкус.
Когато зеленчуците изстинат, се разстила бутертестото.
С помощта на малка купичка или по-голяма чаша се изрязват кръгове.
Взима се 1 от кръговете, намазва се в средата с малко хумус, слага се част от плънката и по желание и ако има място, може накрая да се добави и резенче домат. Взима се още 1 от кръговете и се слага върху предишния. С вилица се прищъпват по краищата. Това се прави и с останалите кръгове.
Накрая от остатъците може да се направят украси върху бутерките или да се нарежат на различни форми, да се поръсят със сусам и да се изпекат вкусни гризини.
Готовите бутерки се пробождат на няколко места отгоре с вилица и се намазват съвсем леко с мляко. Слагат се върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото стават доста по-големи, докато се пекат.
Изпичат се в загрята фурна на 180-200 градуса. Когато се сложат във фурната, се оставя в началото само на долен реотан около 5-10 минути и след това се включва и горният.
В противен случай е възможно отдолу бутерките с нахут и зеленчуци да не се издигнат и изпекат добре заради хумуса и сока, който се отделя от зеленчуците.