Начин на приготвяне
Приготвяне на блата:
Яйцата се разбиват със захарта. След това постепенно се прибавят смлените орехи. Накрая се прибавя брашното.
Готовата смес се изсипва в средно голяма тава, която е предварително набрашнена или застлана с хартия за печене. Ореховият блат се пече на един път.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 - 40 минути.
След като е готов, блатът се оставя да изстине напълно. Когато е изстинал, се реже с конец, за да се получат 3 тънки блата.
Бананите се режат на кръгчета.
Приготвяне на крема:
Яйцата се разбиват със захарта. След това се прибавя ванилията, 500 мл прясно мляко и брашното. Разбива се хубаво да се получи еднородна смес.
Останалото прясно мляко се слага да заври на бавен огън. След като заври, към него се прибавя на тънка струя яйчената смес. Бърка се непрекъснато. Ваниловият крем трябва да се сгъсти и се сваля от котлона.
Сглобяване на тортата:
Взема се един блат, помазва се с ваноловия крем. Отгоре се слага част от нарязания предварително банан. Слага се вторият блат, крем и останалите банани.
Слага се и последният блат. Лесната орехова торта се помазва отгоре и отстрани с ваноловия крем.
Украсяване на тортата:
След като тортата с ванилов крем и банани е измазана отвсякъде с крема, се поръсва със смлените орехи и кокосовите стърготини.
От фондана направих мечето и сърцето.