Начин на приготвяне
Приготвяме ореховите блатове. Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг
Жълтъците разбиваме на пухкав крем със захарта. След това към тях добавяме какаото, ваниловата захар, солта и кафето и отново разбиваме. Добавяме белтъците и разбъркваме хубаво на ръка.
Постепенно добавяме брашното и смесваме. Най-накрая сипваме бакпулвера и смлените орехи и хомогенизираме сместа. Разпределяме я в 2 кръгли тавички с диаметър около 25 см, които предварително сме покрили с хартия за печене.
Заглаждаме и печем на 180 градуса около 20 минути. Оставяме блатовете да се охладят напълно и разрязваме всеки на 2 части, така че да получим общо 4 блата.
За крема кафе първо разтваряме кафето във водата.
Сипваме жълтъците в тенджерка и добавяме захарта, кафето и ликьора. Слагаме на котлона на водна баня и започваме да разбиваме с миксер. Разбиваме около 10 минути до получаване на крем.
След това отместваме настрани да се охлади.
Към охладения крем добавяме маслото и разбиваме с миксер за 5-6 минути.
Започваме да сглобяваме вкусната ореховата торта.
Поставяме 1 блат на подложка и го напояваме с 2 ч.л. ром. Поставяме 2-3 ч.л. сладко от сини сливи и намазваме отгоре с крем. Заравняваме и повтаряме същата подредба.
След като сме намазали последния блат и тортата отстрани с крем, поръсваме обилно със смлени орехи.
Прибираме ореховата торта с мока крем в хладилника за 24 часа.
След това сервираме торта за кафе.