Начин на приготвяне
За приготвянето на блата, първо, разбиваме яйцата със захарта. След това добавяме разтопеното масло, ваниловата захар, брашното и бакпулвера.
Разбиваме до хомогенност и изсипваме сместа в кръгла тавичка върху хартия за печене. Печем на 180 градуса около 10-12 минути. Оставяме изпечения блат да се охлади.
Приготвяме крема, като разтваряме желатина в студеното прясно мляко. Оставяме го да набъбне и загряваме на водна баня за 20-30 секунди.
В купа разбиваме крема сиренето със захарта и заквасената сметана. Добавяме разтворения желатин и отново разбиваме.
Сладкарската сметана разбиваме до образуване на връхчета, добавяме я в крема и разбъркваме хубаво на ръка.
Поставяме блата във форма за торта с отделящо се дъно. Отгоре изсипваме сметановия крем, заглаждаме и прибираме в хладилника за 30-40 минути да се стегне.
През това време взимаме половината малини, намачкваме ги и ги претриваме през сито, за да отделим сока.
Сипваме сока в малка касерола, добавяме захарта и загряваме. Варим до получаване на гъст сироп.
Разтваряме желатина във водата. Оставяме го да набъбне и го загряваме за 30 секунди на водна баня. След това го смесваме със сиропа.
Изваждаме домашното парфе от хладилника, отгоре подреждаме малините и заливаме с малиновото желе.
Прибираме класическото парфе отново в хладилника и оставяме за 24 часа, за да се стегне.
Коментари