Начин на приготвяне
Брашното, захарта и олиото са измерени на кухненска везна, но за тези, които нямат, ще дам приблизителните количества във в.ч. (водна чаша):
брашно - 2 в.ч. (плътно напълнена до горе)
захар - 1 в.ч. (плътно пълна до горе)
олио - 2/3 в.ч.
Пригответе си необходимите продукти за лимоновия сладкиш, като изкарате яйцата и киселото мляко от хладилника поне 30 минути, преди да започнете с направата на сладкиша, а брашното, бакпулвера ги смесете и пресейте.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване и до получаване на пухкав крем. За целта започвам да разбивам 3 минути на най-ниската степен на миксера, а след това 5-7 минути на средна степен на миксера.
Изсипете необходимото количество олио, като не спирате миксера и оставете да се разбъркат за 1 минута, след което прибавете и киселото мляко.
Добавят се ароматите - 1 ч.л. течна есенция ванилия и 1 пакетче ванилова захар.
Най-накрая, на 2-3 пъти изсипете брашното (което предварително бяхте смесили и пресели с бакпулвера) и разбъркайте до еднородна кексова смес. Изсипете сместа в кексова форма.
Изпечете кекса на предварително загрята на 180 градуса с включена вентилация за 20-25 минути, след което намалете температурата на 160 градуса, отново на включена вентилация за 20 минути.
Проверете готовността на пухкавия лимонов кекс със суха клечка за зъби - ако след като сте боцнали кекса, той е чист и сух, то кексът е готов.
Оставете да изстине.
Лимонова глазура:
Изстискайте сока на половин лимон и прибавете пудра захар. На около 1 к.ч. лимонов сок аз добавих 7 с.л. с връх пудра захар. Но това, което трябва да направите, е да добавите по малко пудрата захар, докато получите бяла смес с консистенция на боза.
Изсипете нашата лимонова глазура след като кексът е напълно изстинал (и най-добре е глазурата да се приготви, когато сте убедени, че бухналият кекс с лимонова глазура е изстинал).