Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Еклери»Класическа рецепта за еклери

Класическа рецепта за еклери

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Класическа рецепта за еклери
Снимка: Христинка Колева
1 / 4
11/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
75 мин.
Порции
20
"Даваме ви класическата рецепта за еклери и се надяваме да се сетите за нас, щом ги приготвите"

Необходими Продукти

  • за парено тесто
  • прясно мляко - 100 мл
  • вода - 100 мл
  • краве масло - 100 г
  • брашно - 100 г
  • сол - щипка
  • яйца - 3 бр.
  • за крема
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 120 г
  • яйцa - 1
  • царевично нишесте - 40 г
  • ванилия - 2
  • течна сметана - 150 мл сладкарска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За пареното тесто:

В тенджера се смесват млякото, водата, маслото и солта. Завира и наведнъж се изсипва брашното. Бърка се на котлона, докато пареното тесто започне да се отлепя от страните на съда.

Оставя се леко да се охлади. Прибавят се яйцата едно по-едно, като след всяко яйце сместа се разбърква хубаво.

Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник. Върху хартия за печене се шприцоват малки кръгли еклерчета. Връхчетата се заглаждат с мокър пръст.

Пекат се на 200 градуса в предварително загряла фурна 20-25 минути. Фурната се отваря и еклерите се оставят да изстинат в нея.

За крема:

Яйцето, захарта и нишестето се разбъркват, като се разреждат с част от прясното мляко.

Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.

Кремът за еклери се оставя да изстине. Разбива се с миксер и към него се прибавя разбитата сметана.

Еклерите се пълнят с вкусния пухкав крем и по желание могат да се поръсят с пудра захар или да се декорират с разтопен шоколад.

Да ви е сладко с тази класическа рецепта за еклери!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
При толкова масло и брашно няма как да станат екстрите.
18.11.2023 19:24
1
Анонимен
Анонимен
Перфектни
15.02.2023 15:14