Начин на приготвяне
За пареното тесто:
В тенджера се смесват млякото, водата, маслото и солта. Завира и наведнъж се изсипва брашното. Бърка се на котлона, докато пареното тесто започне да се отлепя от страните на съда.
Оставя се леко да се охлади. Прибавят се яйцата едно по-едно, като след всяко яйце сместа се разбърква хубаво.
Тестото се поставя в шприц с кръгъл накрайник. Върху хартия за печене се шприцоват малки кръгли еклерчета. Връхчетата се заглаждат с мокър пръст.
Пекат се на 200 градуса в предварително загряла фурна 20-25 минути. Фурната се отваря и еклерите се оставят да изстинат в нея.
За крема:
Яйцето, захарта и нишестето се разбъркват, като се разреждат с част от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към яйчената смес и се връща на котлона. Вари се до сгъстяване.
Кремът за еклери се оставя да изстине. Разбива се с миксер и към него се прибавя разбитата сметана.
Еклерите се пълнят с вкусния пухкав крем и по желание могат да се поръсят с пудра захар или да се декорират с разтопен шоколад.
Да ви е сладко с тази класическа рецепта за еклери!
Коментари