Начин на приготвяне
Обелени картофи се нарязват на кубета и се сваряват да омекнат, става по бързо. Отцедени с вилица се намачкват като за обикновено картофено пюре, може и с преса.
Добавят се нарязан ситно лук, пера зелен лук, магданоз, чубрица, малки кубчета шунка и настърган кашкавал.
Чуква се едно яйце и добавяме 1 с.л. равна брашно в сместа. Разбърква се като за кайма и се овкусява със сол и черен пипер.
Оставям да се охлади сместа за картофени кюфтета в хладилника, иначе ще се разпаднат кюфтетата, ако е топла сместа. После се оформят на средно големи картофени кюфтенца с шунка, като топваме ръцете в брашно.
Нареждам на фолио, докато оформя всички и загряваме олио. Отгоре кюфтенцата леко поръсвам с брашно.
С вилица ги вземем отдолу и поставям в тигана. Пържа от двете страни до златисто. Обръщам с две вилици и после се изваждат готовите кюфтета. Много вкусни за обяд. Добър апетит!