Начин на приготвяне
В дълбока купа сипваме всички съставки за арабските кюфтенца: 1 пълна чаена чаша предварително сварен боб (около 150 г бял боб сваряваме сменяйки 3 води), ½ ч.ч. нахут от буркан и нарязани на ситно – 1 скилидка чесън, 1/3 връзка магданоз (листа) и няколко пера пресен чесън.
Подправяме с Мадраско къри – ½ к.л., гарам масала – 3 щипки, индийска куркума – ½ ч.л., кимион – ½ ч.л., черен пипер – ½ к.л., кориандър – 3 щипки, джинджифил на прах – 2-3 щипки, хималайска сол – 2/3 ч.л., на вкус, шарлан – 3 с.л..
Разбъркваме сместа с половин чаена лъжичка сода и 5 пълни супени лъжици царевично брашно.
Оформяме 15 кюфтенца от нахут и боб на ръка, които пържим в малко слънчогледово масло, в керамичен тиган с незалепващо покритие. Поднасяме топли и ароматни веган кюфтенца.
Изключително вкусни, с незабравим ориенталски аромат арабски кюфтета от нахут и боб – чудни веджи фалафели с боб, за един свежарски обяд.