Каша от грис

Каша от грис
Снимка: Илиана Първанова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
3

Необходими Продукти

  • царевичен грис - 100 г (1/4 пакет - 1 к.ч.)
  • мед - 10 - 12 с.л. течен, от глухарчета (радика)
  • ябълки - 1 бр. голяма
  • канела - 2 щипки по желание
  • орехи - за поръсване
  • За млякото
  • овесени ядки - 2/3 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч. (по 250 мл) изворна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо приготвяме овесеното мляко, като накисваме фините овесени ядки в изворната вода и след 10-15 минути смиламе с пасатор или в блендер. Не е нужно да прецеждаме течността, тъй като овесените трици в млякото са чудесни за сладката каша.

Сипваме овесеното мляко в тенджерка и слагаме да заври, като го разбъркваме с дървена бъркалка често, за да не се залепи на дъното.

След като кипне (или се надигне), сваляме от котлона за малко и подслаждаме с половината количество мед от глухарчета. Добавяме постепенно царевичния фин грис, като разбъркваме енергично с телена бъркалка, за да не стане на бучки.

Връщаме тенджерката на котлона и варим още 3-5 минути, до омекване на гриса. Сварената каша от грис подслаждаме с още течен мед – на вкус и оставяме малко да изстине.

През това време обелваме и нарязваме на кубченца – 1 бр. голяма ябълка. Разпределяме кашата по порции и поръсваме с ябълковите кубченца. По желание може да ръснем за украса и по-наситен вкус и аромат – щипка канела и натрошени фино орехи.

Нежна веган каша от грис с ябълки, орехи и канела – за една здравословна и засищаща закуска както за малки, така и за големи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: