Маслинова питка

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
36
209
233
125
11/05/2020
"Маслинова питка, която разчупваме с нетърпение "
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо654
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирам маята в купа, към нея добавям захарта, 4 с.л. брашно и топлата вода. Разбърквам добре, покривам купата и я оставям за 20 минути да се активира, докато увеличи обема си и на повърхността има мехурчета.

През това време пресявам брашното. Отделно смесвам яйцата, олиото, киселото мляко с вилица. Когато маята е готова, втасала към нея добавям течните смесени съставки и започвам да добавям по малко от брашното, в което съм смесила солта.

Отначало бъркам с лъжица, а после започвам с ръка да меся тестото. Когато вече започне да се оформя на топка тестото, го изсипвам върху набрашнен плот и го доомесвам до меко тесто. Омесеното много добре тесто го удрям 100 пъти в плота.

След това омазнявам купата, в която съм месила, и слагам топката омесено тесто да втасва за около час на топло или в студена фурна. Тестото е покрито със стреч фолио или е в омазнен плик с кърпа отгоре. Втасалото тесто трябва да удвои обема си.

Отново поръсвам с малко брашно на плота и го омесвам още малко до не е лепнещо меко тесто. От него правя 5 питки. Разточвам ги на кръгли тънки кори около 30 см диаметър. Всяка я намазвам с олио обилно или с краве масло - размекнато.

Между всяка намазана поръсвам с нарязаните маслини и така слагам една върху друга всичките кори. Последната не я мажа с мазнина. Разрязвам ги на 8 триъгълника.

Седемте ги навивам на кифли и подреждам по краищата на тавата. Осмата я слагам за среда, оформям всеки път различно. Сега я направих на няколко малки топчета.

Оставих оформената питка да втаса втори път, докато изпълни тавата. Второто втасване е около 30 минути.

Намазвам домашната пита с разбитите два жълтъка със малко олио и малко прясно мляко, да е гъста кашичка.

Поръсвам на места със сусам и я слагам за печене.

Пека 20 минути само на долен на 170°C и още 15- 20 минути горе и долу, на 170°C.

За да не прегори, като се зачерви, може да се сложи алуминиево фолио върху малсиновата питка.

Дебела дървена точилка-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
4.74 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар