Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пухкава маслинова питка

Пухкава маслинова питка

Ivayla GIvayla G
Новак
3281313
Пухкава маслинова питка
Снимка: Ivayla G
1 / 5
26/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
7
"Разнообразете вкусната питка, като я приготвите с маслинки и няма да съжалявате"

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г или колкото поеме сместа
  • суха мая - 42 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 - 2 бр.
  • семена - за поръсване (пожелание)
  • маслини - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете в средата кладенче. Разтворете маята в топлото мляко и добавете захарта и мъничко брашно. Оставете да шупне.

В кладенчето сложете сол, оцет и яйцата. Замесете от тестото, като сипвате от маята до получаване на топка гладко тесто. Покрийте и оставете да втаса за 1 час.

Когато тестото втаса го извадете и натиснете в средата с юмрук, за да излезе въздухът.

Разделете тестото на 3 равни части. Разточвате всяка част и поръсвате обилно с маслини.

След това навивате всяка част като руло и нарязвате на равни филийки. Нареждате ги в намазнената тава.

След като наредите всички филийки ги намазвате обилно с жълтъка/жълтъците и поръсвате с микса от семките.

Слагате питката да се пече на предварително загрятата на 170 градуса за около 45 -50 минути.

Пухкавата маслинова питка е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivayla G
Ivayla G
Извинете за недоразумението! Маята е прясна.
31.08.2022 23:39
Росица Петрова
Росица Петрова
Предполагам имате предвид прясна мая от кубче.
Идеята за питката е добра.
28.08.2022 07:20
1
Людмила
Людмила
Но маята не може да бъде 42 г суха...
26.08.2022 17:34
1
Людмила
Людмила
Идеята е добра
26.08.2022 17:34