Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава маслинова пита

Пухкава маслинова пита

ИваИва
Новак
121503760
Пухкава маслинова пита
Снимка: Ива
1 / 4
10/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Пухкава маслинова пита, която само чака да бъде разчупена и хапната с наслада"

Необходими Продукти

  • брашно - 5 ч.ч.
  • суха мая - 21 г
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 6 с.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2бр.
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • маслини - 400 г
  • микс от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В малка купичка сипваме половин чаена чаша топла вода, не гореща, добавяме захарта и маята, разбъркваме добре и оставяме да шупне за 15 минутки. Трябва да си удвои размера.

2. Докато чакаме маята, в дълбока купа пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме двете яйца, слагаме щипка сол и 6 супени лъжици олио.

3. Затопляме чаената чаша с прясно мляко в микровълновата, но не трябва да е много гореща за да не се опарите, докато месите тестото.

4. Когато маята е готова я изсипваме в кладенчето при брашното и другите съставки. Започваме с ръце да месим в купата докато не се омешат добре съставките. През това време наливаме и по малко количество от прясното мляко. Когато сместта в купата се е сгъстила я вадите върху плота, който сте поръсили предварително с брашно за да не залепне. Там започвате да месите тестото за около 15 минути, докато стане много, много меко и пухкаво тесто.

5. След това намазвате една дълбока купа с олио и слагате тестото в нея и я завивате с чиста кърпа и оставяте да втаса за 1 час в затворена фурна.

6. През това време нарязвате на кръгчета маслините. Аз съм използвала безсолни черни маслини и солени зелени маслини вътре с чушка. Внимавайте в балансирането на вкусовете на маслините, за да не стане прекалено солена питата.

7. Когато е втасало тестото го изваждаме и докато е още в купата го натискаме с юмрук в центъра му за да излезе въздуха. Няма нужда от повече месене.

8. Разделяме тестото на три равни топки. Разточваме всяка топка и поръсваме обилно с маслини. След това я навиваме като руло и режем на равни филийки. Нареждаме ги в намазнена тавичка. Така правим с всички топки. След като сме наредили всички филийки в тавичката ги намазваме с жълтъка и поръсваме с микса от семки.

9. Слагаме питката да се пече в предварително нагрята фурна на 180 градуса отгоре и отдолу с вентилатор за около 40 минутки.

10. След като е готова я вадим и я завивам с чиста кърпа за да попие парата, а и за да остане по-дълго време топла.

Пухкавата маслинова пита е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivayla G
Ivayla G
Брашното беше много, но с радост бих я направила отново!
22.08.2022 11:16