Начин на приготвяне
За да приготвим овесено мляко /1 ч.ч. (250 мл)/, сипваме фини овесени ядки, така че да заемат ¼ от чашата и я допълваме с вода. Оставяме да се накисва за около 10 мин и след това сипваме в друг подходящ съд и смиламе течността с пасатор или блендираме в блендер.
Щом ще го използваме за сладкиш - не е нужно да прецеждаме млякото.
В купа наливаме овесеното мляко и разтваряме в него 2/3 ч.ч. кристална кафява захар (получава се и с ½ ч.ч., но по нежен). Изстискваме 5 с.л. пресен лимонов сок, като в 3 с.л. от тях активираме содата. Прибавяме шупналата сода към млякото, а след това и ванилия за аромат и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Продължаваме да разбъркваме с телена сладкарска бъркалка и сипваме 2/3 ч.ч. фини овесени ядки и 1/3 ч.ч. царевичен фин грис (около 3 с.л.). Добавяме останалите 2 с.л. пресен лимонов сок, и при непрестанно разбъркване – сгъстяваме с ½ ч.ч. пълнозърнесто и около 3 с.л. царевично фино брашно.
Пожелание за по-диетичен вариант на вкусния лимонов сладкиш – може да разменим пропорциите на 2-та вида брашно – като сложим повече царевично и по-малко пълнозърнесто, но в такъв случай кексът става малко по-ронлив.
Накрая прибавяме последната съставка – маковото семе, което допринася за по-интересния вид на лимоновия кекс, и разбъркваме.
Получената хомогенна смес разстиламе в малка кръгла тавичка (20 см), предварително намазана с шарлан и поръсена по дъното с малко брашно.
Изпичаме на 180 градуса за около 25 минутки. След като кекса е готов, го покриваме, за да не изсъхва (по желание може да се сиропира или полее с лимонова глазура).
Нарязваме на квадратни парченца и поднасяме за следобедна закуска с свежа домашна лимонада!
Пухкав веган лимонов кекс – ароматен, здравословен и диетичен!
Рецептата за кекс е изпълнена!