Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Веган лимонов кекс

Веган лимонов кекс

Веган лимонов кекс
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
14/05/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5
"Поднасяме веган лимоновия кекс с най-доволната усмивката, която имаме"

Необходими Продукти

  • овесено мляко - 1 ч.ч. (250 мл)
  • кафява захар - 2/3 ч.ч. кристална
  • ванилия - 2 пакетчета
  • лимонов сок - 5 с.л.
  • сода - 1 ч.л. равна
  • шарлан - 5 с.л. (слънчогледово масло)
  • овесени ядки - 2/3 ч.ч. фини
  • царевичен грис - 1/3 ч.ч. (3 с.л.) фин
  • пълнозърнесто брашно - ½ ч.ч.
  • царевично брашно - 3 с.л.
  • маково семе - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвим овесено мляко /1 ч.ч. (250 мл)/, сипваме фини овесени ядки, така че да заемат ¼ от чашата и я допълваме с вода. Оставяме да се накисва за около 10 мин и след това сипваме в друг подходящ съд и смиламе течността с пасатор или блендираме в блендер.

Щом ще го използваме за сладкиш - не е нужно да прецеждаме млякото.

В купа наливаме овесеното мляко и разтваряме в него 2/3 ч.ч. кристална кафява захар (получава се и с ½ ч.ч., но по нежен). Изстискваме 5 с.л. пресен лимонов сок, като в 3 с.л. от тях активираме содата. Прибавяме шупналата сода към млякото, а след това и ванилия за аромат и шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Продължаваме да разбъркваме с телена сладкарска бъркалка и сипваме 2/3 ч.ч. фини овесени ядки и 1/3 ч.ч. царевичен фин грис (около 3 с.л.). Добавяме останалите 2 с.л. пресен лимонов сок, и при непрестанно разбъркване – сгъстяваме с ½ ч.ч. пълнозърнесто и около 3 с.л. царевично фино брашно.

Пожелание за по-диетичен вариант на вкусния лимонов сладкиш – може да разменим пропорциите на 2-та вида брашно – като сложим повече царевично и по-малко пълнозърнесто, но в такъв случай кексът става малко по-ронлив.

Накрая прибавяме последната съставка – маковото семе, което допринася за по-интересния вид на лимоновия кекс, и разбъркваме.

Получената хомогенна смес разстиламе в малка кръгла тавичка (20 см), предварително намазана с шарлан и поръсена по дъното с малко брашно.

Изпичаме на 180 градуса за около 25 минутки. След като кекса е готов, го покриваме, за да не изсъхва (по желание може да се сиропира или полее с лимонова глазура).

Нарязваме на квадратни парченца и поднасяме за следобедна закуска с свежа домашна лимонада!

Пухкав веган лимонов кекс – ароматен, здравословен и диетичен!

Рецептата за кекс е изпълнена!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: