Начин на приготвяне
Фъстъченото масло се получава от леко изпечени фъстъци, към които може да се добави малко количество растително масло и сол за вкус.
В търговската мрежа се предлага като готов продукт, но ако се вгледате в съдържанието на етикета, може да откриете сред съставките му захари, трансмазнини и прочие. Наличието им в състава на фъстъченото масло съществено изменя качеството на продукта.
В днешно време много домакинства имат нутриблендер или кухненски робот с мощност поне 700 W и имат възможност да си го приготвят вкъщи. Така със сигурност домашното фъстъчено масло ще съдържа протеини, въглехидрати, здравословни мазнини, без химически добавки.
Сложете фъстъците в тавичка и след това във фурната на 170 градуса на вентилатор за 10 мин., като ги разбърквате 1-2 пъти от време на време.
Оставете ги за 4-5 минутки в тавичката и след това, още докато са топлички, ги прехвърлете в чашата на нутриблендера. Докато са топли по-лесно ще си отпуснат мазнината.
Прибавете при фъстъците щипка сол и блендирайте докато станат на едри парченца.
Сега идва момента да прибавите към натрошените фъстъци кокосовото масло. Блендирайте отново.
Трябва да знаете, че ако вашият уред е с мощност под 700 W ще изпита затруднение да смели фъстъчените ядки на фина паста. Спирайте го от време на време, давайки му почивка. Ако фъстъчената смес стои като на бучици, значи е суха и трябва да добавите още мазнина.
Блендирайте докато се получи гладка фъстъчена маса.
Ако желаете към готовото фъстъчено масло без захар може да прибавите мед, какао, канела, ванилия за по-различен вкус. Имате пълната свобода да си го направите изцяло по ваш вкус.