Начин на приготвяне
Спанакът се измива и накъсва. Лукът се нарязва на дребно, а чесънът се наситнява. Пастата се слага да се вари в подсолена вода.
През това време в отделна тенджера се загрява олио и в него се запържва лукът. Когато започне да става прозрачен, се прибавя чесънът, а малко след това доматеното песто и балсамовият оцет.
Прибавят се и доматите, подправките и водата. След като заври, се слагат изцеденият нахут и спанакът.
Готовата паста се изцежда като се запазва около 200-250 мл от водата, в която се е варила. Измива се леко със студена вода и се изцежда.
Би трябвало спанакът вече да е омекнал достатъчно. Сваля се от котлона и доматено-спаначената смес се изсипва върху сварените макарони.
Налива се отделената вода, за да не се слепне после, когато започне да изстива, и се разбърква добре. Ако е необходимо, апетитните фусили се подправят с още сол.
По желание при сервиране на фусилите със спанак и нахут може да се поръси с настърган пармезан.