Постни сарми в гърне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
1k
1
25/05/2020
"Радост за всички вегетарианци и не само - постни сармички в гърне "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
11 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо296
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена11

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката на постните сарми използвам бланширан ориз, защото листата от лапад са крехки и термичната им обработка е по-кратка.

Бланшираният ориз се готви по-бързо и те не се разпадат.

Почистваме и измиваме добре зелениите.

Сгъваме на две листото на лапада и прекарваме острието на ножа точно покрай жилата, за да я отстраним.

Бланшираме ги за 1 минута във вряща подсолена вода.

Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърляме в съд с ледена вода.

Отцеждаме ги и ги подреждаме в плитка чиния готови за навиване.

Нарязваме зеления лук на ситно и първо задушаваме бялата му част, след което прибавяме и зелената.

Разбъркваме добре, като работим на среден огън.

Прибавяме нарязаните на ситно морков и гъби.

Сотираме ги, докато омекнат и добавяме ориза, доматите, гьозума, червения и черен пипер, сол на вкус и пикантност по желание.

След като оризът стане стъклен, сипваме 1/3 част от бульона.

След като сместа усвои течността, я отстраняваме от котлона и я оставяме да се охлади.

Работим върху дъска с леко намазнени ръце, по-лесно става, а и деликатните лозови сармички на залепнат една в друга.

Поставяме малко от плънката в долния край на половинка листо и навиваме внимателно.

Подредете плътно навитите сарми в глиненото гърне.

На дъното слагаме няколко листа от лапад и растителна мазнина.

На две три места поставям стръкче свежа маточина.

Нейния ароматен лимонов привкус чудесно се комбинира с постните сарми от лапад или с лозови листа.

Доливаме от зеленчуковият бульон.

Поставяме съда в студена фурна и печем на 200 градуса фурна за 30-35 минути, все пак те са полусготвени.

През това време приготвяме млечно-чесновия сос.

Леко запържваме маслото с червения пипер.

Докато е още топло, пресираме скилидките чесън в него и веднага отстраняваме съда от огъня.

Прибавяме малко сол, защото самардалата е солена.

Към тази ароматна благинка добавяме киселото мляко и разбъркваме.

Поръсваме със самардала и червен пипер.

Поднасяме постните сарми в гърне топли, гарнирани с млечно-чесновия сос.

Те са чудесни и като студено предястие.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар