Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Постни сарми в гърне

Постни сарми в гърне

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Постни сарми в гърне
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Радост за всички вегетарианци и не само - постни сармички в гърне"

Необходими Продукти

  • лапад - 5 - 6 голееми връзки
  • зеленчуков бульон - 1 л
  • ориз - 350 г бланширан
  • зелен лук - 2 връзки
  • печурки - 200 г от консерва
  • доматена салца - 1 бурканче от пюре
  • моркови - 1 бр.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • лют пипер по желание
  • гьозум - 1 голяма връзка
  • олио - 1 к.ч.
  • сол - на вкус
  • маточина - 2 - 3 стръкчета свежа
  • За соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
  • масло - 40 г
  • червен пипер - за поръсване
  • самардала
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката на постните сарми използвам бланширан ориз, защото листата от лапад са крехки и термичната им обработка е по-кратка.

Бланшираният ориз се готви по-бързо и те не се разпадат.

Почистваме и измиваме добре зелениите.

Сгъваме на две листото на лапада и прекарваме острието на ножа точно покрай жилата, за да я отстраним.

Бланшираме ги за 1 минута във вряща подсолена вода.

Изваждаме ги с помощта на решетъчна лъжица и прехвърляме в съд с ледена вода.

Отцеждаме ги и ги подреждаме в плитка чиния готови за навиване.

Нарязваме зеления лук на ситно и първо задушаваме бялата му част, след което прибавяме и зелената.

Разбъркваме добре, като работим на среден огън.

Прибавяме нарязаните на ситно морков и гъби.

Сотираме ги, докато омекнат и добавяме ориза, доматите, гьозума, червения и черен пипер, сол на вкус и пикантност по желание.

След като оризът стане стъклен, сипваме 1/3 част от бульона.

След като сместа усвои течността, я отстраняваме от котлона и я оставяме да се охлади.

Работим върху дъска с леко намазнени ръце, по-лесно става, а и деликатните лозови сармички на залепнат една в друга.

Поставяме малко от плънката в долния край на половинка листо и навиваме внимателно.

Подредете плътно навитите сарми в глиненото гърне.

На дъното слагаме няколко листа от лапад и растителна мазнина.

На две три места поставям стръкче свежа маточина.

Нейния ароматен лимонов привкус чудесно се комбинира с постните сарми от лапад или с лозови листа.

Доливаме от зеленчуковият бульон.

Поставяме съда в студена фурна и печем на 200 градуса фурна за 30-35 минути, все пак те са полусготвени.

През това време приготвяме млечно-чесновия сос.

Леко запържваме маслото с червения пипер.

Докато е още топло, пресираме скилидките чесън в него и веднага отстраняваме съда от огъня.

Прибавяме малко сол, защото самардалата е солена.

Към тази ароматна благинка добавяме киселото мляко и разбъркваме.

Поръсваме със самардала и червен пипер.

Поднасяме постните сарми в гърне топли, гарнирани с млечно-чесновия сос.

Те са чудесни и като студено предястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: