Начин на приготвяне
Сипваме около 1/2 литър вода в средно голяма тенджерка и поставяме капака.
Докато заври, нарязваме червеното цвекло на малки кубченца. Сваряваме го за около 8-10 минути.
След това добавяме малко шарлан, щипка хималайска сол и 100 г спагети (номер 10), които счупваме на две. Разбъркваме и овкусяваме с 5-6 с.л. кафява захар и 1 пакетче ванилия.
По желание сипваме 1 к.л. ябълков оцет за фиксиране на червения цвят.
Варим спагетите с чести разбърквания и без капак около 10 минути – докато си изпият всичката водичка.
След като дръпнем тенджерката от котлона, към спагетите прибавяме 5-6 нарязани ягоди и разбъркваме.
Капваме по 2-3 капки мазнина – нерафинирано слънчогледово масло (шарлан) в 2 шолички и сипваме спагетите, завъртайки с вилица, така че формата да се уплътни равномерно.
Оставяме ги да престоят, за да се стегнат и оформят, за около 30-60 минути и след това всяко десертче обръщаме в малка чинийка и украсявайки подреждаме ягоди.
Поднасяме цветните сладки спагети с ягоди и червено цвекло за следобедна плодова закуска!
Десерт с изненадващо добра комбинация от вкусове!
Чудно Вкусно!