Начин на приготвяне
Измийте магданоза обилно под течаща вода и отцедете хубаво. Отрежете 3-4 пръста от дръжките, като останалото количество трябва да тежи 180 г.
Почистете пресния лук и чесъна и сложете в блендер заедно с магданоза. Пуснете да се смелят на средна скорост за няколко секунди, така че да станат на дребни парченца, а не каша. Това може да направите и на ръка.
Чукнете яйцето при зелената смес и настържете кашкавала. Добре е да използвате малко по-твърд, за да не се разтича при пърженето. Аз слагам Грюер, който придава и невероятен вкус.
Сложете маслото, крема сиренето, подправките и сол. Натрошете на ситно и маята.
Хубаво разбъркайте и започнете да добавяте брашното, докато получите меко тесто, което обаче да може да се оформи на магданозени кюфтенца. Ще лепне при всички положения, но ръцете ви трябва да са намазнени и всичко ще е наред.
Загрейте олиото на умерен огън, оформяйте и пускайте в него магданозените кюфтета.
Пържете до тъмно златисто от двете страни и изваждайте върху пласт кухненска хартия, за да абсорбира мазнината.
Разчупете някое от готовите зеленчукови кюфтенца, за да видите дали не остава сурово отвътре и така да регулирате силата на огъня, тъй като всеки котлон е различен.
Поднесете топли с млечно-чеснов сос.
Разкошни и много вкусни магданозени кюфтета с кашкавал!