Начин на приготвяне
Картофите се обелват, нарязват на четвъртинки и сварят в подсолена вода до пълно омекване.
Намачкват се на пюре с ръчен пасатор и се оставят да се охладят.
През това време лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в маста до златисто. Добавя се към картофите.
Плънката се овкусява с чубрица, сминдух, сол, червен пипер и нарязано на ситно чушле. Разбърква се хубаво.
Дъното на тавичка се намазва с олио или покрива с хартия за печене.
Корите се изрязват според тавичката.
Фурната се включва да загрее на 160°C.
В тавичката се слага ръчно точения лист и се намазва добре с меко масло. Покрива се с картофената смес. Редува се по този начин до свършване на плънката.
Баницата с картофи се завършва се с лист, който се намазва добре с масло и се поръсва с червен пипер и нарязаното на ситно второ чушле.
Северняшкият Барабойник се пече се около 40 мин и се поднася топъл.