Начин на приготвяне
1. Взимаме една средно голяма купа и в нея смесваме шоколада (разтопен на водна баня и леко охладен) и цеденото кисело мляко, за да се получи като шоколадов крем.
2. Избираме подходящ поднос за торта и на дъното му слагаме малко от крема (една чаена лъжичка). Взимаме единия от блатовете и внимателно го слагаме в центъра на съда и го фиксираме върху крема, за да не се мести. Сиропираме го с няколко лъжици прецеден сок от компота.
3. Върху него мажем хубаво с шоколадовия ни крем, с помощта на лъжичка или сладкарска силиконова шпатула. Заглаждаме и подравняваме от всички страни внимателно. Стремим се да е нанесен равномерно кремът и с еднаква дебелина по целия диаметър на тортата.
4. Измиваме нектарините, белим ги, делим ги на две равни части, отстраняваме костилките и ги режем на тънки полумесеци. Редим половината от тях върху крема. Отгоре върху тях с лек натиск с ръка слагаме втория блат и процедурата се повтаря.
5. След като сложим третия блат от нашата плодова торта, го намазваме с шоколадовия крем и с помощта на шпатулата мажем и стените. Стремим се да покрием страниците на тортата, така че да не се виждат блатовете (може да използвате ножче).
6. Изваждаме плодовете от двата компота, белим ги и ги пасираме, за да стане кайсиево пюре. Количеството на пюрето трябва да се получи 400 г (ако е по-малко, долейте от сока на компотите и отново пасирайте).
7. Взимаме една малка тенджерка и слагаме в нея първо захарта и нишестето. След това добавяме и кайсиевото пюре. Бъркаме с помощта на ръчна бъркалка, докато заври и се сгъсти нашата глазура. След като се получи желирана текстура, го махаме от котлона и го оставяме настрани, да се охлади.
8. Изсипваме вече поизстиналата кайсиева глазура върху тортата и заглаждаме (ако протече по страниците на тортата, не се притеснявайте).
9. В малка купичка трошим бисквитките заедно с кафявата захар и какаото. Трябва да се получат какаови трохи за декорацията.
10. Аранжираме тортата, като върху половината от нея слагаме натрошените какаови бисквитки и редим пресни плодове (аз използвах кайсия, ягода, банани и лимон).
11. Прибираме тортата в хладилника за няколко часа, преди да я поднесем с усмивка.
Изключително подходяща торта за рожден ден, имен ден или просто парти с приятели. Всеки, който опита домашната торта Кайсиева наслада, ще я помни за дълго, а именно това е търсеният ефект за една домакиня. Да ви е сладко!