Начин на приготвяне
Когато правя Лъжливо мантъ, винаги изсипвам в дълбока тенджера 1 чаена лъжичка сол, изсипете вода /доливате над половината тенджера/, 1 супена лъжица олио и го поставете на печката на силен огън.
Когато водата заври, освободете макароните и разбъркайте. Никога не слагам капак!
Разбърквайте от време на време, за да не се слепят. Докато макароните се готвят, пригответе соса. Обелете чесъна, натиснете и сложете в купа.
Добавете сол /около 1 чаена лъжичка - непълна/, кисело мляко и разбъркайте - не на бучки. Киселото мляко не трябва да е много рядко!
Опитайте как е на вкус и ако е необходимо, добавете още малко сол.
Затворете купата с капак или залепващ филм и поставете в хладилника.
Проверете макароните, за да проверите дали са готови - не ги обичаме разварени!
Ако са готови, свалете тенджерата от печката и прецедете фусилите.
Оставете ги в гевгир под крана и оставете водата да тече - оставете нишестето да падне. Оставете за 1-2 минути да се изпразни.
На котлона по време на тенджера загрейте 2-3 супени лъжици олио. Добавете червения пипер, разбъркайте и отделете от топлината.
Прехвърлете макароните в тиган или тенджера, изсипете млечния сос / кисело мляко и чесън / олиото и червеният пипер / Мантъ е готово!
Аз ви препоръчвам лъжливото мантъ да престои за около 1-2 часа преди консумация. По желание можете да го поръсите със сушена мента и сирене.