Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклавени сармички Оризки

Баклавени сармички Оризки

Баклавени сармички Оризки2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
60 бр.
"Ще ви вземем акъла с тези баклавички с ориз. Ще ядете и за още ще питате!"

Необходими Продукти

  • точени кори - 1 пакет (добре е да бъдат влажни, сухите не се навиват)
  • ориз - 1 ч.ч.
  • вода - 7 ч.ч.
  • захар - 3 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л
  • орехи - 1/2 ч.ч.(счукани или нарязани)
  • канела - 2 с.л. или какао
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът заедно с 2 ч.ч. вода и солта престоява около 2 часа, след което се прибавят още 2 ч.ч. вода и всичко се вари 10-на минути на бавен огън. Съдът се отмества от котлона, покрива се с кърпа и се оставя да се поохлади за 15-20 минути, след което се добавят 1 ч.ч. захар, канелата или какаото, яйцето и орехите, и се разбъркват до еднородност.

Останалите 3 ч.ч. вода заедно с останалите 2 ч.ч. захар се сваряват на сироп и се ароматизират с ванилията. Оставя се да изстине.

Корите се разстилат, като по-късите им страни, остават странично, а по-дългите са към този, който ще ги приготвя. Така, както са всички една върху друга, с остър нож се разрязват през средата, след това - през средата на всяка половина. Получават се 4 групи от ленти.

Плънката се нанася равномерно по средата на всяка една от лентите. След това страничните краища се загъват около 1.5 см към средата на лентата, така че да залепнат и да не изтича плънката. После цялата лента се навива на руло, което трябва да изглежда като сармичка. Поставя се в намазнена, не много плитка тава.

По този начин се навиват и останалите ленти от корите. Ако в един пакет има около 15 кори, трябва да получим около 60 бр. баклавени сармички. Пекат се на умерена фурна, докато станат златисти. След изваждане още горещи се заливат със студения сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Катя Лулчева
Катя Лулчева
Да, остават отделени една от друга- вероятно слагаш много от плънката и тя изтича- просто бъди по- пестелива-като навиеш сармичката, трябва да не е препълнена и да не излиза пълнеж то нея, иначе яйцето споява и може би, затова залепват.
28.02.2014 21:26
Катя Лулчева
Катя Лулчева
Благодаря, Бени, за разбирането!Значи... как да ги навиваш- ами, много ми се иска да помогна, обаче не знам как бих могла да го опиша по-добре и разбираемо- може би, е нужно да пратя снимки, обаче не съм правила такива, в процеса на приготвяне.Разчитам само на концентрацията ти- просто сложи от плънката ,само в средата, по цялата дължина на лентата и загъни там където няма плънка,навътре краищата откъм дългите страни, една към друга по около 1,5 см.След това,започни да навиваш откъм късата страна рулце, върху плънката, докато стигнеш другата къса страна- сармичката е готова!
25.12.2013 14:19
1
Покажи всички подкоментари
Ваня
Ваня
Е, това вече е нещо ново и изглежда, а и звучи вкусно, пък и коментарите са така подтикващи да ги направя.... Благодаря предварително и се надявам за празниците да зарадвам семейството си с тази различна рецепта!
23.12.2013 15:01
Катя Лулчева
Катя Лулчева
Значи- в плънката се слага или канела, или какао- не и двете, затова се е получила тъмна- затова , апелирам, да се чете внимателно, и ако има основание, тогава , да се отправят критики!Това съм го правила неведнъж, в продължение на 15 години и не съм имала провал!
10.12.2013 21:41
Бени
Бени
Чудесни се получиха, но се слепиха и ги разрязах на правоъгълници...Обаче...от канелата и какаото плънката става кафява, а на снимката е светла! Просто следващият път ще пропусна какаото и канелата, защото мисля, че са излишни! Иначе са чудесни, благодаря ви!
13.11.2013 19:20
1
Покажи всички подкоментари